Мисля, че постигнахме обединение. Това заяви земеделският министър Десислава Танева

...
Мисля, че постигнахме обединение. Това заяви земеделският министър Десислава Танева
Коментари Харесай

Земеделският министър и търговските вериги казват, че гледат в една посока за българските продукти

Мисля, че постигнахме обединяване. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева на специфична конференция, на която се появи с представителите на най-известните търговски вериги в България.

Проведохме видеоконферентна връзка с представители на земеделието и разнообразни браншови организации – зърнопроизводители, животновъди, биопродукти, плодове и зеленчуци, увери Танева, а по-късно е имало диалог с комерсиалните вериги. И посочи, че всеки оператор с над 10 обекта в страната влиза в границите на новите законови текстове и постановлението на Министерския съвет от началото на тази седмица. В член 1, алинея 1 от оповестеното на уеб страницата на Министерския съвет разпореждане обаче написа следното за веригите: (...) които разполагат с обекти допълнително от три административни области на територията на страната ".
" Част от операторите работят на този принцип от 1-2 години, само че актуалната рецесия ни принуждава да вземем бързи ограничения ", сподели земеделският министър, която уточни за цел " минимизиране на изхвърлянето на храна, каквото се вижда в други страни. Затова и ще има още ограничения, заяви Танева, като сложи преди всичко " достъпът на българския производител ". Припомняме, че според постановлението, влизащите в него производители (производители или групи/организации на производители с място на реализиране на активността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на територията на прилежаща граничеща с нея административна област и които: 1. са регистрирани според член 7 от Закона за подкрепяне на земеделските производители, или 2. имат обект за произвеждане, регистриран според член 12 от Закона за храните) няма да заплащат нищо по отношение на предлагането на продуктите им за продажба. Заплащането от комерсиалните вериги към производителите ще става до 14 дни от предаването на стоката. Постановлението е в действие от деня на обнародването му в Държавен вестник – по думите на земеделския министър това ще стане на следващия ден, 16 април, до 31 декември, 2020 година.
По въпроса с това какъв % повърхност в магазините ще бъде обособен , тъй като държавното разпореждане не прецизира , отговорът на земеделския министър отговори, че зависи от преценката на веригите , а за всяка област в България имало указател с производители и артикули, пратени на веригите . " Когато няма произвеждане на даден артикул в България, колкото и повърхност да му дадем, няма значение, съобщи представителят на Metro Георги Гърневски и от думите му стана ясно, че ще има тематично систематизиране на артикули - домати при домати. Ръководителят на " Лидл България " Милена Драгийска пък даде образец от магазините на веригата - " Родна стряха ", като изясни, че при към този момент наложени начинания като тази не следва продуктите в тях да се отделят единствено поради етикет " българско ", защото клиентите към този момент са привикнали къде да ги търсят. " Не може да фиксираме и да ви кажем занапред оттук-дотук едиколко си метра (бел. ред. - щандове) - би трябвало да е свястно ", посочи тя.
Около 75% от 16 000 производители на зеленчуци в България са пазарнонеустойчиви, предизвести земеделският министър и по тази причина напъните на страната са да помогне там. Затова и се дават описи с производители и артикули на районна база. А Драгийска обърна внимание, че преди всичко се гледат производители, чиято стока би трябвало да се осъществя в този момент, другояче отива брак, както и такива, които желаят да влязат във веригите, тъй като има дребни производители, които гледат най-вече към борси и пазари. " Ще създадем оптималното да приказваме с тях ", сподели шефът на Lidl.
Като съответни ограничения, Танева уточни обособяване на 5 млн. лв. държавна помощ за изкупуване на оранжерийна продукция на дребни български производители, която може да отиде брак. Друга мярка – предплатени дотации за превоз на артикули, които са нетрайни. А за бранш " Плод и зарзават " - предплатени нисколихвени заеми (2%) по ограниченията за обвързана поддръжка, с цел да няма спиращи работа производители. Досега по тази помощ има положителни резултати - нови насаждения и растеж на износа на череши, увери министърът.
Реакцията на комерсиалните вериги
Главният изпълнителен шеф на Lidl Милена Драгийска удостовери, че има обединяване за общи ограничения в поддръжка на българския производител. Тя насочи следното обръщение – в спешна обстановка би трябвало да се отворят оптимално доста канали и ограничения, които да решат комплексния проблем. Затова и са показани ограничения за финансиране, за логистика, която Драгийска видя като главен проблем за дребните производители да влязат в огромните търговски вериги.
Драгийска добави, че веригите са поискали " съкращаване на връзката " за производители, които могат да извадят продукция, само че износът им е спрян. Тя поддържа мнението на страната, че 90% от млечните артикули би трябвало да са от българско сурово мляко, само че добави, че Бойко Борисов е предизвестен, че може да има ответни протекционистични ограничения от държави-производителки на артикули като моцарела да вземем за пример – против български артикули на техния пазар. Трябва да бъде опазен салдото, посочи госпожа Драгийска и увери, че има обединяване в бранша за работещи ограничения, които ще бъдат предоставени на земеделското министерство (МЗХ).
Помолихме за описи с оранжерийни артикули от всички снабдители, с цел да забележим какво още може да прибавим в асортимента, без да повреждаме интереса на доставчиците с контракти, сподели Драгийска и акцентира, че Lidl е предложил " доста къси периоди за заплащане " на получена стока – сред 7 и 14 дни. Тя добави, че може да се мисли за опазване на ограниченията в помощ на дребния български производител и след 31 декември, 2020 година, само че първо следва да бъдат разисквани всички елементи и с Министерство на земеделието и храните, както и да не се нарушат открити бизнес модели. Тя даде образец и с помощта за българския млечен бранш от страна на Lidl - pо отношение на износа единствено през канала на Lidl, т.е. в магазини от веригата в Европа, са изнесени млечни артикули за 42 млн. лв. през 2019 година. За съпоставяне през 2018 година цената на този експорт е била 30 млн. лв..
Подкрепяме българското произвеждане, сподели и шефът на Сдружението за съвременна търговия Йордан Матеев. Българските производители ще намерят място на нашите лавици, само че изборът е на българския консуматор, продължи той и прикани потребителите да изберат българското, тъй като това ще позволи доста проблеми на производителите ни . Матеев категорично акцентира, че далавера се появява тогава, когато има изкуствени бариери - да вземем за пример закрепени държавни цени на артикули.
Георги Гърневски, представител на Metro, изясни, че постановлението на държавното управление съответствува със тактиката на компанията. Имаме местна задача да запазим типичните български сортове и артикули, които не могат да минават през дълга верига на доставки, увери той, като изрази подготвеност веригата да продължи в духа на държавното разпореждане и след 31 декември, 2020 година.
" Цената на компромиса са спомагателни старания, губят всички. Истината е, че в такива рецесии богатите следва да изгубят най-вече - опитваме се да създадем по този начин, че да оцелеем ", сподели Десислава Танева.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 15 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР