„Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха

...
„Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха
Коментари Харесай

Министър Захариева участва в конференция за гражданското общество в Западните Балкани

„ Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в София е, че с толкоз доста съпътстващи събития дава опция да се чуе гласът на бизнеса, обществените сътрудници, хората и гражданското общество. “

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила се обърна към участниците в интернационалната конференция „ Демокрация, която дава резултати: Десет години по-късно. Реализиране на цялостния капацитет на Западните Балкани “, провела се в София, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Министър Захариева уточни, че за България е изцяло естествено да избере европейската вероятност на Западните Балкани като приоритет на единствено на Председателството на Съвета на Европейски Съюз, само че и като дълготраен ангажимент на външната ни политика. „ Не беше елементарно да убедим сътрудниците си в Европейски Съюз, че това е печеливш приоритет и за двете страни. Ето една страна Западните Балкани са 20-милионен пазар с младо население. От друга – страните в района още не са устойчиви към въздействия на трети страни “, сподели министърът.

Тази резистентност се крепи на три стълба: работеща пазарна стопанска система, върховенството на закона и самостоятелна правосъдна система, уточни още Захариева. Министърът добави, че Европейски Съюз не може да направи нужните промени вместо държавните управления на шестте страни от района, само че може да поддържа политическите им водачи. „ Онова, което Европейски Съюз може да направи обаче, е да даде осезаеми резултати за жителите “, акцентира министърът.

Това ще стане с декларацията от Срещата на върха в София. „ С нея ще се сътвори дълготрайно съдействие със Западните Балкани “, посочи първият посланик на България и акцентира, че заключенията и уговорките в нея са подкрепени от всички страни членки на Европейски Съюз. „ Фактът, че имаме декларация, демонстрира, че сме единни и работим за жителите си “, сподели още Захариева.

„ Сега обаче ще е значимо не просто да обещаем, а да изпълняваме, тъй като в противоположен случай разочарованието на хората в Западните Балкани ще е огромно “, продължи тя. Акцент в напъните на Европейски Съюз е работата с младите, с цел да имат те опция за положително обучение и работа в страните си. Освен това, „ би трябвало да покажем на младите в тези страни, че национализмът и изолацията не водят до нищо положително за страните им “, посочи министърът и добави, че построяването на добросъседски връзки не е факсимиле, а доказателство, че две страни могат да работят дружно.

Като част от пътя на Западните Балкани за евроатлантическата им вероятност министър Захариева акцентира, че България намира за изключително значимо по време на Срещата на върха на НАТО през юли водачите да сложат начало на процеса по приобщаване в Алианса на Босна и Херцеговина и Република Македония. „ Да не мислим като бюрократи, а да вземем самоуверено решение! Наистина би трябвало да подкрепим Босна и Херцеговина и Република Македония, с цел да тръгнат по пътя към участие в НАТО! “

Накрая министър Захариева си пожела идната Среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани да се реализира допустимо най-скоро. „ Радвам се, че Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз към този момент разгласи желанията си за такава среща “, сподели тя.

Организатори на конференцията са Центърът за проучване на демокрацията, Европейската фондация за Балканите, Фондация „ Конрад Аденауер “ и Европейската комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР