Мисията ExoMars ще се приземи на червената планета след две

...
Мисията ExoMars ще се приземи на червената планета след две
Коментари Харесай

Малка химическа лаборатория ще търси следи от живот на Марс



Мисията ExoMars ще се приземи на алената планета след две години. На борда на галактическия уред ще има дребна лаборатория, наречена „ Марс – органически молекулярен анализатор” (Mars Organic Molecule Analyzer – MOMA), която ще има за цел да търси следи от живот. Не по-голям от кутия за обувки, лаборатория ще може да открива и проучва органични молекули като аминокиселини – а те могат да бъдат първото доказателство, че е съществувал живот на друга планета.

ExoMars Rover е взаимен план сред Европейската галактическа организация и Руската галактическа организация Роскосмос. Първата задача на ExoMars завърши с неуспех през 2016, когато модулът Schiaparelli излезе отвън надзор и се разруши в повърхността на планетата.

Прочетете още: В какви технологии е подготвена да влага НАСА?

Инструментите на новия ExoMars Rover, като спектрометъра да вземем за пример, заемат един цялостен плот в типичната химическа лаборатория тук на Земята. Учените обаче са съумели да смалят съставените елементи особено за задачата.

Друг проблем, с който учените е трябвало да се оправят, е бил замърсяването. Органичните молекули са в обилие на Земята и по тази причина лабораторията е трябвало да бъде основана и построена в изцяло стерилна среда, с цел да се подсигурява, че никакви земните молекули няма да попаднат в нея и няма да компрометират пробите.

Лабораторията също по този начин разполага с самостоятелна система, която ще й разреши на повърхността на планетата да направлява сама. По този метод ще се спести време, защото инструкциите от Земята нормално идват за 24 минути. Целта е апаратът да събере проби посредством сондажи на към два метра дълбочина. Именно там учените допускат, че може би има оживял живот. „ На повърхността радиацията е висока и изискванията са прекомерно враждебни. Под другите пластове скали, може би в пукнати при съществуването на вода би било хубаво място животът да оцелее “, разясняват от екипа.

Миниатюрната лаборатория към този момент е минала през инспекциите преди полета и сега е изпратена в Италия, където през идващите две години ще бъде интегрирана с останалата част от галактическия уред. Новата задача ExoMars е планувана да стартира през юли 2020 от космодрума в „ Байконур “ в Казахстан.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР