Мирни хора са загинали при експлозии и въздушни удари Снимка:

...
Мирни хора са загинали при експлозии и въздушни удари Снимка:
Коментари Харесай

Над 7000 цивилни са загинали в Украйна. Германия призова за трибунал срещу Русия

Мирни хора са починали при детонации и въздушни удари Снимка: АП/БТА
Повече от 7000 цивилни са убити в Украйна от началото на войната през предишния февруари, заяви през днешния ден Върховният комисариат за правата на индивида на Организация на обединените нации. Болшинството от жертвите са починали при детонации, обстрел от тежка артилерия, ракетни и въздушни удари.

В известието на Върховния комисариат се показва, че са доказани 7031 смъртни случаи на цивилни, само че се счита, че действителният брой е доста по-голям, защото доста региони остават недостъпни поради яростните боеве там.

И Русия, и Украйна отхвърлят да вземат под прицел мирни хора.

Междувременно немската външна министърка Аналена Бербок прикани през днешния ден за основаване на специфичен интернационален арбитражен съд за наказателно гонене на съветските водачи поради нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс.

„ Ние разговаряхме за това да работим с Украйна и нашите сътрудници по концепцията за основаване на специфичен арбитражен съд за закононарушения на експанзия против Украйна “, сподели тя в тирада в Академията по интернационално право в Хага, където е централата на Международния углавен съд (МНС).

По думите й сходен орган може да придобие своята пълномощия от украинското наказателно право и да бъде допълнен с интернационалните детайли – „ на място отвън Украйна, с финансова поддръжка от сътрудници и с интернационалните прокурори и съдии, с цел да бъде обезпечена безпристрастност и легитимност “, оповестява Българска телеграфна агенция.

Бербок показва, че украинското държавно управление разбираемо се тревожи, че Русия не може да бъде наказателно преследвана пред МНС за своята експанзия, защото съдът може да се занимава единствено с каузи, по които и двете страни са негови членове, или когато казусът е отправен до него от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Русия не е член на МНС. А като един от петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност, имащи право на несъгласие, тя евентуално би блокирала вероятно третиране на въпроса до МНС от този орган на Организация на обединените нации.

Украйна, Европейският съюз и Нидерландия намерено поддържат концепцията за специфичен арбитражен съд. Русия, която дефинира дейностите си в Украйна като „ специфична военна интервенция “, отхвърля обвиняванията за осъществени военни закононарушения.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР