Минск. САЩ, Великобритания и Канада въведоха нови санкции срещу Беларус

...
Минск. САЩ, Великобритания и Канада въведоха нови санкции срещу Беларус
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Минск. Съединени американски щати, Англия и Канада вкараха нови наказания против Беларус в допълнение към наложените от Европейския съюз по-рано денем, оповестява съветският вестник „ Известия “ .

За глобите на Съединени американски щати стана ясно от изказване на Министерството на финансите във Вашингтон. Според публикувания лист новите ограничавания във връзка с Беларус засягат 20 физически лица, 12 организации и три самолета.

„ Физическите и юридическите лица, избрани през днешния ден, осигуриха на режима контрабанда на мигранти към Европейския съюз, участваха в продължаващото угнетяване на правата на индивида и демокрацията, и поддържаха режима финансово “, се споделя в известието на ведомството.

По-специално под глобите попадат „ Белорусская калийная компания “, „ Трансавиаекспорт “, „ Славкалий “ и „ Белтехекспорт “, както и самолетната компания „ Белавиа “.

Освен това Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания върху държавни дългови скъпи бумаги на Беларус, забранявайки покупко-продажби с нови дългови отговорности на републиката, издадени след 2 декември, с матуритет над 90 дни.

Освен Съединени американски щати и Европейски Съюз наказания против Беларус оповестиха Обединеното кралство и Канада.

„ Заедно с нашите съдружници в Съединени американски щати, Канада и Европейски Съюз, Обединеното кралство вкара нови наказания против осем беларуски жители, виновни за репресии и нарушавания на правата на индивида. Замразяването на активи на „ Беларускалий “, един от най-големите производители на калиеви торове в света, е ориентирано към главния източник на приходи и валута за режима на Лукашенко “, обявиха от английското външно министерство.

По-специално, Обединеното кралство постанова ограничавания на петима публицисти от държавни медии, за които се твърди, че популяризират дезинформация.

***

Москва. Министерството на вътрешните работи на Русия ревизира стрийминг услугата Netflix за нарушавания на закона за възбрана на ЛГБТ-пропаганда в страната. По-рано комисарят по протекция на фамилията Олга Баранец се оплака в ведомството, че в Netflix има ЛГБТ сериали с надпис „ 16+ “, написа „ Коммерсанть “ .

„ До приключването на съответните инспекции и прегледи считаме, че мненията по тематиката на настояването са преждевременни “, гласи коментар от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи.

Баранец уточни секцията на уеб страницата на Netflix, за материали от която е подадена тъжба. Тя се споделя „ Филми за ЛГБТК “. Сред показаните в него сериали са „ Елит “, „ Сексуално прояснение “, „ Какво/ако “, „ Млади монарси “ и други Според нея задачата на жалбата „ не е просто да се санкции западния хомоконвейер, а да се наложи несъгласие на активността му у нас “.

През юли 2020 година госпожа Баранец се оплака на Министерство на вътрешните работи и Роскомнадзор от съветския сериал „ Чики “, който споделя за секс служащи от краснодарско село, решили да трансформират живота си. Според нея сериалът разпространява и концепциите за ЛГБТ и феминизма.

***

Москва. Влизане на Украйна в НАТО е „ алена линия “ за Русия, а стремежите тя да бъде превърната в плацдарм в противоборството с Москва ще докара до съществени отрицателни последици. Това съобщи формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова в коментар за извършената в Рига среща на първите дипломати на страните-членки от НАТО, написа „ Взгляд “ .

„ Присъединяването на Украйна към НАТО е за нас, и ние приказваме за това отдавна, „ алена линия “. Продължаващото привличане на Киев във военната орбита на Алианса, фактическото развиване от страна на НАТО на военната инфраструктура на тази страна, желанието тя да се трансформира в плацдарм за борба с Русия ще докара до съществени отрицателни последствия, дестабилизиране на военно-политическата обстановка в Европа “, споделя Захарова в изказване, оповестено на формалния уеб страница на съветското Министерство на външните работи.

Дипломатът напомни, че след края на Студената война на Русия неведнъж са давани уверения, че юрисдикцията и военните сили на НАТО няма да се реалокират и на сантиметър на изток.

„ Всички тези обещания са забравени и неизпълнени. Резултатът е настоящето тъжно положение на европейската сигурност “, споделя още Захарова.

„ Имаше обвинявания против страната ни, че сякаш вършим нещо покрай границите на НАТО, че заплашваме да преместим въоръжените си сили на личната си територия. Въпреки че – в случай че погледнете нещата реалистично – НАТО се приближи до нас. Именно по нашите граници се построява военната инфраструктура на НАТО и се организират огромни учения “, акцентира Захарова.

Според нея единственият вид за разрешаване на актуалната обстановка е взаимното създаване на дълготрайни съглашения, които да изключват всевъзможни по-нататъшни придвижвания на НАТО на изток и разполагането на застрашаващи Москва оръжейни системи в непосредствена непосредственост до съветска територия.

По-рано Владимир Путин сподели, че в случай че в Украйна бъдат ситуирани ударни системи с ракети, летящи до Москва за няколко минути, тогава Русия ще има с какво да отговори.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели на Съвета на външните министри на ОССЕ, че примирието в Донбас не се ползва от Русия.

Кремъл съобщи, че Украйна, като не извършва Минските съглашения, прави невъзможни всевъзможни договаряния с Русия.

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че войските на Украйна се концентрират в зоната на спора в Донбас, там към този момент има 125 хиляди души, това е половината от целия състав. На собствен ред украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Украйна се придържа към политиката за спокойно споразумяване на спора в Донбас и не възнамерява да организира настъпателни дейности в района.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР