Минск. Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова Европейския съюз да

...
Минск. Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова Европейския съюз да
Коментари Харесай

EFE: Лукашенко призова ЕС да плати за репатрирането на мигрантите

Минск. Президентът на Беларус Александър Лукашенко прикани Европейския съюз да заплати за репатрирането на близо 2000 мигранти без документи, които са блокирани на границата с Полша повече от три седмици, предава организация EFE .

„ Ако желаете да си тръгнете, апелирам! Ще съберем (мигрантите) на летището. Но виждам, че не изпратиха аероплан през днешния ден “, сподели Лукашенко на среща в Двореца на независимостта.

Последният полет беше анулиран поради проблем с разноските по интервенцията по репатриране, изясни водачът на Минск. „ Колко коства подобен полет? Никой не би трябвало да заплаща за него. Европейският съюз би трябвало да заплати тогава! “, цитира организацията думите на Лукашенко.

Беларуският президент се оплака, че Европейски Съюз е отпуснал „ милиони “ евро за незабавна филантропична помощ за мигранти в страната, само че „ тук не са пристигнали пари “.

А Европейски Съюз в действителност е отпуснал 700 000 евро филантропична помощ за мигрантите в Беларус, само че ще разпредели тези средства на организации като Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, наред с други, а не директоно към управляващите в Минск. Брюксел не признава Лукашенко за законно определен на изборите през 2020 година, напомня медията.

Европейската комисия също ще даде до 3,5 милиона евро за улеснение на доброволното връщане на мигранти от Беларус в страните им на генезис.

Според белоруския държавен секретар Александър Волфович, към 200 мигранти са чакали на летището в Минск в четвъртък, с цел да се върнат вкъщи в Ирак. Полетът обаче бе анулиран, сподели пред EFE източник от иракското посолство в Москва.

„ Днес няма да има репатрационни полети. Може би на следващия ден или вдругиден “, сподели дипломатът, добавяйки, че „ доста хора “ са се записали при управляващите, с цел да бъдат репатрирани, без да даде точна цифра или да изясни за какво полетът в четвъртък е анулиран.

Първият аероплан с 431 души на борда, най-вече иракчани, които желаеха да изоставен Беларус за Ирак, излетя от Минск на 18 ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР