Министрите от третия кабинет Борисов одобриха проект за промени в

...
Министрите от третия кабинет Борисов одобриха проект за промени в
Коментари Харесай

МС одобри промени в Закона за защита от шума

Министрите от третия кабинет " Борисов " утвърдиха план за промени в Закона за отбрана от шума в околната среда. Целта е да обезпечи запазване здравето на популацията от нездравословното влияние на шума от търговски и индустриални обекти в жилищни здания и здания със смесено предопределение. Те са в зони и територии, предопределени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии, както и зони със смесено предопределение.

Предлага се Регионалните здравни инспекции да издават мнения до общинските и районни администрации за обезпечаването на акустичен комфорт на живущите. Документите ще са единствено за търговски и индустриални обекти, разкрити в жилищни здания и/или в здания със смесено предопределение. Условието е част от постройката да е планувана за жилищно строителство.

Със законопроекта се основава правно съображение за издаване от Министерски съвет на разпоредба, която ще дефинира условията за обезпечаване на естествена акустична конюнктура в жилищни и публични здания и в зони и територии, предопределени за жилищно строителство. Те са и за зони за отдих и територии със смесено предопределение.

Тя ще засегне и потреблението на озвучителни средства, която ще регламентира ясно изискванията за обезпечаване на естествена акустична среда в урбанизираните територии, подлежащи на здравна отбрана, през другите елементи на денонощието.

Със законопроекта се вкарват ограничавания в избрани часови пояси за озвучаване на открити площи. Те са за зони и територии, където има жилища, зони за отдих и зони със смесено предопределение. Озвучаването визира и открити площи от пътни транспортни средства и плавателни средства, предопределени за спорт, туризъм и развлечения.

Ограниченията в озвучаването са предопределени и за водноатракционни услуги. Предвидени са и съответните изключения от тези ограничавания. Необходимо е озвучителните средства да са с инсталирани автоматизирани регулатори, контролиращи равнището на звука, по този начин, че да не се позволява равнище на звук над нормативно избраните гранични стойности.

В плана се допълват контролните пълномощия на вътрешния министър и длъжностните лица. Предвижда се и завишаване на избраните в закона санкции и имуществени наказания за предварителна защита, въздържане на нарушителите и основаване на условия за живот без звук над допустимите граници в околната среда.

Целта е да се обезпечи акустичен комфорт, да се усъвършенства качеството на виталната среда и успеваемостта на контрола. Ще се основат спомагателни благоприятни условия за предварителна защита и запазване на публичното здраве, твърдят от Министерски съвет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР