Министрите от кабинета Борисов-3 предлагат депутатите да ратифицират гаранционното споразумение

...
Министрите от кабинета Борисов-3 предлагат депутатите да ратифицират гаранционното споразумение
Коментари Харесай

МС одобри споразумението с ЕИБ за интерконектора Гърция-България

Министрите от кабинета " Борисов-3 " оферират депутатите да ратифицират гаранционното съглашение сред Република България и Европейската капиталова банка за интерконектора Гърция-България . Това е едно от признатите на днешното съвещание на Министерски съвет решения.

Причината е подписан на 10 октомври 2019 година контракт за финансиране на междусистемната газова връзка Гърция-България сред Европейската капиталова банка и " Български енергиен холдинг " ЕАД. Споразумението е подписано в София от българска страна на 14 октомври 2019 година и в Люксембург от страна на Европейската капиталова банка на 17 октомври 2019 година
 Борисов уверен - интерконекторът България-Гърция е диверсификация
Борисов уверен - интерконекторът България-Гърция е диверсификация

Той е измежду основните цели на българското държавно управление

Предоставянето на държавна гаранция в размер до валутната равноценност на 215 млн. лева по заемните съглашения по отношение на финансирането на плана е планувано в член 70, алинея 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година

Ратифицирането на гаранционното съглашение е авансово изискване за асимилиране на средствата от заема от Европейска инвестиционна банка в размер на 109.9 млн. евро . С влизането му в действие ще бъде обезпечен нужният финансов запас за осъществяването на плана, който е стратегически за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в района.
 Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор Обновена
Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор

Очаква се диверсификация на източниците и доставките на газ за България

Изграждането на междусистемната връзка Гърция-България ще отвори в допълнение трасе към Южния газов кулоар сред пазарите на Югоизточна Европа и Централна Източна Европа .

Така ще обезпечи достъп до различни трасета и източници за доставка на газ . Осигурявайки достъп до различни източници на природен газ, планът за междусистемна газова връзка Гърция-България е основен за гарантиране на енергийната сигурност както в България, по този начин и в целия регион на Югоизточна Европа. Той ще спомага и за увеличение конкурентоспособността на националната и районните стопански системи, обясниха от Министерски съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР