Министрите на земеделието от ЕС приеха временното споразумение, постигнато с

...
Министрите на земеделието от ЕС приеха временното споразумение, постигнато с
Коментари Харесай

ЕС дава повече пари на млади и иновативни фермери

Министрите на земеделието от Европейски Съюз одобриха краткотрайното съглашение, реализирано с Европейския парламент по главните детайли на промяната на общата селскостопанска политика (ОСП), като по този метод предлагането се придвижи с една стъпка напред към това да стане част от правото на Европейски Съюз.

Споразумението проправя пътя към по-справедлива, по-екологосъобразна и учредена в по-голяма степен на качеството на осъществяването селскостопанска политика, която се стреми да обезпечи стабилно бъдеще за европейските аграрни стопани, предава БНР.

Новата обща селскостопанска политика укрепва ограниченията в региона на околната среда и в същото време включва разпореждания, които да обезпечат по-целенасочена поддръжка за по-малките аграрни стопанства и да подкрепят младите аграрни стопани да навлязат в специалността, изясни българският еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юношески политики в Европейски Съюз.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Държавен фонд " Земеделие " подреди заплащане от 9,3 млн. лева (9...

" Не бяха лесни договарянията, провокациите и залозите са огромни. Има явен сигнал изпратен към дребните фермери – 10% наложително от бюджета, 3% за младите фермери, работещи с цифровизацията и искащи да реновират. Новата обща селскостопанска политика е обвързвана и с огромното предизвикателство " Зелена договорка ", обвързвана е с приноса на земеделието в битката с климатичните промени. Знаем какъв брой е тежък въпросът за нашите земеделци, знаем какъв брой компликации това може да провокира, по тази причина мислим, че един път признат текста би трябвало бързо да се премине към разглеждане на обособените цели и годините, през които би трябвало да бъдат реализирани ", разяснява Мария Габриел.

Ключов приоритет в новата Обща селскостопанска политика за България остава обвързаната поддръжка. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Люксембург. Страната ни е задоволена от постигнатия компромис за равнището на поддръжка. " Компромисът, към който ще се обединим, би трябвало да бъде обективен и са де не ощетява нито една категория производители ", сподели Бозуков.

Той изрази съществено безпокойствие от изключването на трапезните картофи от листата с възможни за подкрепяне по обвързаната поддръжка артикули. " От извънредно значение за нас е да продължи използването на поддръжката за картофопроизводителите. Производителите са най-вече малко стопани, производството се реализира в планински и предпланински региони, където почвите не са подобаващи за други култури. Подкрепата за картофопроизводителите е извънредно значима за нас. На този стадий не можем да дадем поддръжка за преустановяване на поддръжката на картофопроизводителите ", разяснява министър Бозуков.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
С близо 63 млн. лв. се усилва бюджетът по подмярка 4.1 " Инвестиции в материални активи " от Прогр...

Предстои работа на междуинституционално ниво по оставащите механически детайлности на препоръчаната промяна, след което тя ще бъде публично утвърдена както от Европейския парламент, по този начин и от Съвета. Новата обща селскостопанска политика ще обгръща интервала 2023 – 2027 година

До края на годината страните членки ще би трябвало да показват своите планове на национални стратегически проекти за утвърждение от Комисията.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР