Министрите на здравеопазването и туризма влязоха в противоречие за граничните

...
Министрите на здравеопазването и туризма влязоха в противоречие за граничните
Коментари Харесай

Кацаров и Балтова се разминаха за мерките по границата

Министрите на опазването на здравето и туризма влязоха в несъгласие за граничните ограничения, които ще важат в България в извънредно под напрежение миг за цяла Европа. Днес Стойчо Кацаров даде брифинг, на който разгласи какви ограничения ще включи в новите заповеди, които ще работят от 1 декември, когато България влиза в следващата удължена изключителна конюнктура за 4 месеца - до края на март 2022 година Заповедите за вътрешните ограничения към този момент са издадени, само че тази с граничните към момента не е оповестена.

Влизащите от червени зони ще могат да създадат тест не в границите на 24 часа, а най-рано на третия ден от завръщането си, с цел да анулират карантината си, изясни сбито Кацаров за новите ограничения. По отношение на новия обезпокоителен вид от Южна Африка, министърът разяснява, че ние от дълго време не позволяваме жители на тази страна в страната. Завръщащите се от Южна Африка българи ще бъдат в наложителна карантина без право на анулация и ще бъдат тествани за новия вариант.

Изключения за пътуванията от и до Гърция поради идните празници няма да има, сподели Кацаров във връзка претенции на туристическия бизнес. В същото време министърът на туризма Стела Балтова разгласи в Пловдив нещо, което бе недоизказано на здравната конференция - тя твърди, че от 1 декември ще отпадне условието от алена зона да се влиза наложително с негативен PCR тест, даже човек да е имунизиран.

Ако изказванието на Балтова е истина, това значи, че на фона на затваряща се Европа най-неваксинираната страна на континента облекчава ограниченията, единствено с цел да угоди на туристическия отрасъл. Португалия да вземем за пример - първенецът по имунизация, подхваща тъкмо противоположното и вкарва наложително тестване за всички идващи в страната.

ВЪТРЕШНИ МЕРКИ

В новите заповеди ще бъде позволен по-пълноценен развой на образование в учебните заведения, сподели зам.-министър Александър Златанов. Прецизират се текстовете за извънкласни занимания, явяване на изпити, които ще бъдат позволени, изброи Кацаров. Промените са направени по искане на МОН, посочи той.

В момента идват доставки на още 1 млн. теста, има поръчка на още 2,5 млн. теста, разяснява здравният министър. Той е спокоен за количествата, макар че терзанията в просветната система са огромни поради дефицита на проби. Според Кацаров до края на годината ще има задоволително проби, като той подсети, че областите, които излизат от алена зона, да вземем за пример Кърджали, ще могат да върнат децата в учебните заведения без проби.

От МОН реагираха незабавно, съобщавайки, че сега в склада на БЧК в с. Лозен има общо 164 300 теста за възпитаници.  " 50 000 от тях са доставени доскоро. МОН чака с неспокойствие обещаните от министъра на опазването на здравето 1 милион теста, които, съгласно него, ще дойдат през днешния ден ", разясниха оттова.

Заради високия брой хора в интензивни отделения, към момента не се анулира възбраната за планови интервенции в лечебните заведения, изясни министърът. По мотив договарянията за ново държавно управление, той съобщи, че задължението му завършва с края на служебното държавно управление.

Веднага щом предлагането на Европейска комисия се трансформира в решение, то ще бъде въведено и в нашата нормативна уредба, разяснява Кацаров във връзка желанията документът да стане 9-месечен и в него да се включи бустерната доза.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР