Министрите на външните работи от НАТО ще обсъдят на заседанието

...
Министрите на външните работи от НАТО ще обсъдят на заседанието
Коментари Харесай

НАТО ще обсъди сигурността в Черно море

Министрите на външните работи от НАТО ще обсъдят на съвещанието си на следващия ден и в сряда в Брюксел ситуацията в Черно море. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той означи, че в последно време алиансът е нараснал наличието си в района, в това число с повече защита на въздушното пространство и в допълнение време за престояване на съюзнически плавателни съдове в акваторията. Столтенберг повтори апела на алианса Русия да освободи арестуваните украински моряци и кораби, както и да обезпечи свободен и категоричен достъп през Керченския пролив и до пристанищата в Азовско море. Наблюдаваме ситуацията деликатно, добави той.

Генералният секретар не отговори на въпроса дали Съединени американски щати са подготвени да се отдръпват от контракта за неразпространението на нуклеарни ракети с дребен и междинен обхват, само че повтори, че Русия нарушава съглашението. По неговите думи съветската страна е разположила нови ракети в Европа, които могат да доближат европейски градове за минути. "Времето изтича, нещата не може да не престават по този начин. Всички съдружници поддържат визията, че спазването на контракта е доста значимо. Съюзниците приканват Русия напълно да извършва договореностите. Вярваме, че договорът е значим за сигурността. Ще вземем нужните решения, с цел да защитим съдружниците ", сподели Столтенберг.

На въпрос дали може да се чака разполагането на нови ракети на Съединени американски щати в Европа, той посочи, че НАТО не повтаря дейностите на Русия. Ще създадем нужното да имаме съответната подготвеност, която обезпечава въздържане. "Не възприемаме огледално държание, само че отговаряме твърдо и пропорционално ", добави генералният секретар.

"Договорите нямат смисъл, когато са изпълнявани единствено от едната страна по тях ", разяснява той.

Столтенберг заяви, че когато Македония приложи Преспанското съглашение, НАТО ще бъде в подготвеност да подпише протокола за присъединението на страната към пакта. След това македонското държавно управление ще стартира да участва на срещите на НАТО, ще последва ратификация в страните от пакта и изцяло участие на Македония в алианса. Попитан за оценка на случая с Никола Груевски, Столтенберг съобщи, че въпросът би трябвало да бъде организиран сред Скопие и Будапеща. По неговите думи министрите от НАТО ще утвърдят опцията Босна и Херцеговина да стартира да извършва годишни проекти за присъединение към военнополитическия съюз. Властите в Сараево би трябвало да решат дали да употребяват тази опция, добави той.

"Цената да напуснем Афганистан е по-голяма от цената да останем ", уточни генералният секретар. Той разясни, че задачата на съдружниците е да не бъде отваряно пространство за одобряването в Афганистан на терористични организации, които приготвят удари по цели в страни от НАТО. Помагаме на Афганистан, само че и на себе си, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР