Министрите на външните работи на Китай и Украйна разговаряха за

...
Министрите на външните работи на Китай и Украйна разговаряха за
Коментари Харесай

Пекин настоя пред Киев за мирни преговори с Москва, въпреки зверствата в Буча

Министрите на външните работи на Китай и Украйна разговаряха за първи път от повече от месец, като Пекин продължи в настояванията си за мирни договаряния, даже и при „ взрива “ на изказванията за съветски зверства в градовете към Киев.

Китай неведнъж отхвърля да осъди дългогодишния си съдружник Русия за нахлуването в прилежащата страна, повтаряйки опорните точки на Москва, която упреква американската интервенция и разширението на НАТО, че са основали предпоставки за спор.

Телефонният диалог в понеделник сред Ван Йи и украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба беше първият докладван диалог на високо ниво сред двете страни от 1 март насам, до момента в който съветският външен министър Сергей Лавров посети Китай предходната седмица за поредност от срещи.

По време на диалога, който съгласно Пекин е бил извършен по искане на Киев, Ван е декларирал, че " главното отношение на Китай по украинския въпрос е да предизвиква мирните договаряния ", съгласно известие на китайското външно министерство.

" Войната един ден ще завърши и ключът е в това по какъв начин да се поучим от този мъчителен опит, с цел да поддържаме вярно трайната сигурност в Европа ", сподели Ван.

Той добави, че Пекин има вяра в основаването на " уравновесен, ефикасен и резистентен европейски механизъм за сигурност ", учреден на " пълноправен разговор " и " правилото на сплотеност на сигурността ".

" Китай е подготвен да заеме справедлива и обективна позиция, с цел да продължи да играе градивна роля по собствен личен метод ", сподели Ван.

В понеделник Кулеба написа в Туитър, че е " признателен на своя китайски сътрудник за солидарността ".

" И двамата споделяме убеждението, че прекратяването на войната против Украйна служи на общите ползи за мир, световна продоволствена сигурност и интернационална търговия ", добави той.

Дипломатическата непосредственост на Китай с Русия породи опасения, че Пекин може да е подготвен да помогне на Кремъл да заобиколи въздействието на западните наказания или даже да достави хардуер в помощ на военните старания.

В петък високопоставени представители на Европейския съюз предизвестиха китайския президент Си Дзинпин да не поддържа Русия и настояха Пекин да употребява дипломатическото си въздействие, с цел да постави завършек на войната. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР