Министрите на външните работи на Европейския съюз се съгласиха вчера,

...
Министрите на външните работи на Европейския съюз се съгласиха вчера,
Коментари Харесай

Европейският съюз готов да възстанови отношенията си с Турция, но постави условия

Министрите на външните работи на Европейския съюз се съгласиха през вчерашния ден, че блокът би трябвало да възвърне връзките си с Турция, само че сложиха някои условия и не поддържаха апелите на Анкара за възкръсване на зациклилата кандидатура за участие на страната, съобщи Ройтерс.

Турция е формален претендент за участие в Европейски Съюз от 24 години, само че договарянията за присъединение са в застой от 2016 година поради опасенията на блока по отношение на нарушавания на правата на индивида и зачитането на върховенството на закона в тази страна.

На 10 юли турският президент Тайип Ердоган ненадейно прикани за обновяване на договарянията за присъединение на Анкара, като свърза концепцията с одобряването от Турция на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, припомня организацията.

" Обсъдихме по какъв начин да обновим връзките си с Турция ", съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел на конференция след срещата на външните министри на блока в Брюксел през вчерашния ден. " Убедени сме, че има съвместен интерес да развием по-силни връзки сред Турция и Европейския съюз ", добави той.

По думите на Борел обаче Европейски Съюз желае Турция да покаже и някакво напредване, изключително по въпроса за Кипър, чиято северна част е окупирана след инвазия на Турция през 1974 година

" Разрешаването на кипърския въпрос съгласно съответните резолюции на Организация на обединените нации ще бъде от основно значение за наново ангажиране с Турция ", съобщи Борел. " От значително значение ще бъде и отстояването на главните свободи и полезности, избрани от Европейската спогодба за правата на индивида, от която Анкара е част ", уточни още той.

Анкара чака съответен прогрес от Европейски Съюз по въпроси като безвизовото пътешестване, както и затварянето на някои глави в процеса на присъединение към Европейски Съюз, съобщи по-рано този месец почитан турски чиновник пред Ройтерс, като добави, че Западът би трябвало да поддържа Турция във финансовите ѝ нужди
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР