Министрите на външните работи на Европейския съюз изразиха солидарност с

...
Министрите на външните работи на Европейския съюз изразиха солидарност с
Коментари Харесай

ЕС застава зад Франция в скандала с подводниците

Министрите на външните работи на Европейския съюз показаха взаимност с Франция, която се ядоса на отмяната на контракта за подводници на Австралия, съобщи висшият министър на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, написа Агенция Франс Прес, предава БГНЕС.

Отказът на Австралия от договорката съответства с обявяването на нов боен съюз сред Съединени американски щати, Англия и Австралия, наименуван AUKUS. Неговото предопределение е да се грижи за мира в Индо-Тихоокеанския район. Съгласно споразумението САЩ ще оказват помощ на Австралия да придобие подводници с атомен мотор и нормално въоръжение.

" Министрите показаха очевидна взаимност с Франция. Това известие беше в прорез с апелите за по-голямо съдействие с Европейския съюз в Индо-Тихоокеанския район ", сподели Борел пред кореспонденти след срещата на министрите на Европейски Съюз в коридорите на Организация на обединените нации. 

В резултат на решението Франция отзова посланиците си в Съединени американски щати и Австралия. Париж демонстративно отхвърли и присъединяване в честванията за 240-годишнината от борбата при залива Чесапийк. Причината е, че преди четири години Франция подписа прелиминарен контракт за замяна на подводния флот на Австралия. Австралийските подводници трябваше да се сменят с атомни, направени във френски корабостроителници против 40 милиарда $, като договорката доближаваше 56 милиарда $. През пролетта на тази година Австралия удостовери договорката, само че изненадващо преди дни се отхвърли от нея.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан изрази разочарованието си от единодушието на Съединени американски щати да взе участие в контракта, като сподели за радио France Info, че ``това ненадейно и непредвидимо решение доста припомня за Тръмп``, визирайки стила на деяние на някогашния президент на Съединени американски щати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР