Министрите на отбраната на България и САЩ Красимир Каракачанов и

...
Министрите на отбраната на България и САЩ Красимир Каракачанов и
Коментари Харесай

България и САЩ подписаха 10-годишно военно партньорство

Министрите на защитата на България и Съединени американски щати Красимир Каракачанов и Марк Еспър подписаха Пътна карта за съдействие в региона на защитата.

Церемонията се състоя в Пентагона в границите на визитата на министъра на защитата Красимир Каракачанов в Съединени американски щати.

В документа е записано, че Департаментът по защитата на Съединени американски щати и Министерството на защитата на България удостоверяват своето стратегическо партньорство за интервал от 10 години във взаимни посоки на работа.

Съединени американски щати ще подкрепя страната ни в модернизацията на силите за сигурност. Предвидено е подкрепяне на отбранителните ни институции за по-отчетливата им и транспарантна работа.

В пътната карта е записано и "Задълбочаване на съдействието в Черноморския район за дейно въздържане и противопоставяне на външни закани и провокации в морския и въздушния домейн ".

Както и "Коопериране в региона на киберсигурността за възстановяване на ограниченията за защита, за попречване на злонамерени кибернетични прониквания и офанзиви против отбранителни системи, откриване и обезвреждане на такива дейности и офанзиви, и дейно противопоставяне против съперниците ".

Вашингтон ще подкрепя София и за създаване на национална резистентност, която съставлява композиция от гражданска готовност и боен потенциал.

"Съгласно тези цели, Съединени американски щати и България възнамеряват да осъществят действия по военното съдействие, обрисувани във взаимните посоки за работа (LOEs) по отбранително съдействие. Съществуващата двустранна работна група, водена от департамента по защитата на Съединени американски щати и Министерството на защитата на Република България следва да следи напредъка по Пътната карта и непрестанно да ревизира, отстранява или прибавя взаимни посоки за работа и действия, когато това е належащо. Резултатите в тази посока следва да бъдат отразявани в отчети за постигнатия прогрес от съответните конгреси, в това число съществуващата Двустранна взаимна комисия. Всички действия по отбранителното съдействие зависят от наличността на сили и запаси, финансиране и оторизация ", се прецизира в подписната пътна карта.

Документът обаче не съставлява интернационално съглашение и не води до основаване на интернационалните законови права или отговорности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР