Министрите на ОПЕК и приятели се споразумяха на 18 юли

...
Министрите на ОПЕК и приятели се споразумяха на 18 юли
Коментари Харесай

ОПЕК+ договориха сделка след двуседмични спорове

Министрите на ОПЕК и другари се споразумяха на 18 юли да усилят предлагането на недопечен нефт от август нататък, с цел да охладят цените на черното злато, скочили до най-високите си нива за последните две години и половина. До договорката се стигна откакто Саудитска Арабия и други страни от групата, която включва и Русия, се съгласиха да удовлетворят претенциите на Обединените арабски емирства, които заплашваха проекта. След извъредното виртуално заседание министърът на енергетиката на ОАЕ - Сухаил бен Мохамед ал-Мазруи - изрази удовлетворение от решението, а саудитският му сътрудник принц Абдулазис бен Салман отхвърли да отговори на въпросите по какъв начин е бил реализиран компромиса.    

" ОПЕК+ " оряза през предходната година производството си с рекордните 10 млн. барела недопечен нефт дневно откакто пандемията и ценовата война, открита от Рияд, доведоха петролните котировки до колапс. Оттогава групата последователно връща на пазара елементи от орязаните количества и сега те са редуцирани от 10 на към 5.8 млн. барела дневно. 

Според новата договорка от август до декември 2021-а " ОПЕК+ " ще усили предлагането на черно злато с още 2 млн. барела на ден или приблизително с по 400 хиляди барела на ден на месец, заяви в публично изказване ОПЕК. 

Крайният период, в който ще е в действие цялостното съглашение на групата, се удължава до края на идната година вместо до в началото планиранираната дата 1 април 2022-а. Всъщност точно този пункт раздели Рияд и ОАЕ. Двете страни от Залива поддържаха предлагането за неотложно нарастване на добива, само че ОАЕ се опълчи изрично на концепцията на саудитците за удължение на пакта до края на 2022-а без те да получат по-висока индустриална квота. 

За превъзмогване на различията, които заплашваха да блокират нарасналото предложение от август нататък, " ОПЕК+ " се съгласи на нови квоти за някои членове на групата от май 2022-а, сред които - ОАЕ, Саудитска Арабия, Русия, Кувейт и Ирак. Тази промяна ще вкара на пазара в допълнение 1.63 млн. барела на ден от идващия май, по сметки на организация " Ройтерс ". 

Базовото произвеждане, от което бяха изчислени редукциите на ОАЕ, се покачва на 3.5 млн. барела на ден от май 2022-а вместо сегашните 3.168 млн. барела дневно. Базовите нива на Саудитска Арабия и Русия нарастват до 11.5 млн. барела дневно за всяка от страните, а на Ирак и Кувейт - с по 150 хиляди барела на ден.

Принц Абдулазис разгласи, че Нигерия и Алжир също могат да получат утвърждение за покачване на базите си. 

Петролните котировки омекнаха още през седмицата поради агресивното нахлуване на валиант делта на COVID-19 и в очакване на новата договореност. Те завършиха седмицата на равнище 73.59 щ. $ за барел за фючърсните договори на вид " Брент " с доставка през септември и 71.82 $ за берл американски лек недопечен нефт вид WTI с доставка през август. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР