Министрите на околната среда на страните от ЕС днес се

...
Министрите на околната среда на страните от ЕС днес се
Коментари Харесай

Екоминистрите от ЕС се споразумяха по закон за климата, България се въздържа |

Министрите на околната среда на страните от Европейски Съюз през днешния ден се споразумяха да придадат законово обвързваща мощ на задачата за реализиране на нулеви чисти излъчвания до 2050 година. Решението за целевото понижаване на излъчванията до 2030 година бе оставено за разискване от водачите през декември, съобщи Ройтерс.

Епохалният закон за климатичните промени ще послужи като основа на европейския проект за редуциране на излъчванията на парникови газове, който ще прекрои всички браншове, от превоза до тежката индустрия, и ще изисква стотици милиарди евро годишни вложения.

Текстът ще уреди законово задачата на Европейски Съюз да доближи чисти нулеви излъчвания до 2050 година и ще дефинира разпоредбите за обзор на напредъка към реализиране на задачите за климата.

Министрите подписаха договорка по тези детайли от законодателството на среща в Люксембург през днешния ден. Нито една от 27-те стани членки не е отхвърлила законопроекта. Единствено България е гласувала " въздържал се ", показва Ройтерс. България евентуално е представлявана от заместник-министър на екологията, защото министър Емил Димитров бе в Народното събрание. 

Решението по политически най-чувствителната част от законопроекта - нова цел за понижаване на излъчванията до 2030 година - бе оставено на водачите от Европейски Съюз, който би трябвало да гласоподават единомислещо на срещата си през декември.

Законът ще даде на Брюксел " правната опция да работи, когато тези, които дават обещания, не изпълнят обещанията си ", разяснява заместник-председателят на Европейската комисия с сектор " Климатична политика " Франс Тимерманс.

Срещата се организира онлайн, макар че огромна част от континента ограничи срещите, с цел да овладее възходящите коронавирусни инфекции, отбелязва Ройтерс.

Министрите се споразумяха да трансфорат задачата за нулеви нулеви излъчвания до 2050 година в цел за целия Европейски Съюз, а не условие за обособени страни. Потенциално това ще разреши на някои страни да имат по-големи излъчвания, в случай че други създадат по-големи съкращения.

Европейският парламент, който дружно със страните от Европейски Съюз би трябвало да съгласува окончателния закон, желае да направи задачата обвързваща за всяка страна. Държави като Швеция, Дания и Люксембург през днешния ден също поддържаха тази концепция.

Министрите се договориха Европейски Съюз да дефинира цел за понижаване на излъчванията до 2040 година, като Еврокомисията може да обмисли нови законодателни ограничения в тази област, в случай че сегашните се провалят.

/БТА
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР