Министрите на енергетиката от ЕС се събират днес на извънредна

...
Министрите на енергетиката от ЕС се събират днес на извънредна
Коментари Харесай

Москва е решила Газпром да не работи с България

Министрите на енергетиката от Европейски Съюз се събират през днешния ден на изключителна среща в Брюксел, за са обсъдят ограничения за въвеждане на таван на високите цени на силата. Те показват настоящото положение на страните си преди началото на идния зимен отоплителен сезон.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов също взе участие в срещата. " Цената за октомври на газа се чака да е доста по-ниска по отношение на това, че интерконекторът с Гърция заработва. В последния етап на договаряния сме с много източници на газ, разнообразни от “Газпром Експорт ”, където договоряме цени, които са под тези на доставките от септември, които бяха контрактувани от предходното държавно управление. Силен оптимист съм, че ще има доста понижаване на цената на газа, в това число от октомври ”, съобщи той пред Българска национална телевизия.

Росен Христов обясни, че служебният кабинет няма по какъв начин да вкара скица за обезщетения, защото това би трябвало да мине през решение на Народното събрание.

“Работим единствено в границите на избрания бюджет, който е признат със закон. Тоест обезщетенията, които за момента се ползват, продължаваме да ги прилагаме. Нови можем да подготвим и вероятно да внесем за утвърждение в идващото Народно заседание, което се чака да действа от октомври ”, добави министърът.

Той заключи и по какъв начин вървят договарянията с “Газпром ”.

“Продължаваме да пускаме поръчките си и да се опитваме да бъдем изправна страна по контракта. Единият резултат, който чакаме, е вероятно да се възобновят доставките. Другият е да имаме добра позиция при възможен арбитраж. Там нещата се водят от “Булгаргаз ”. Ние подкрепяме процеса с специалисти. Веднага щом има някакви вести, ще се веселя да ги споделя. “Газпром Експорт ” е комерсиална компания. Нейният бизнес е да продава газ. Ако тя не продава газ, или няма, или има друга причина, с цел да не го прави. В случая те имат газ. Остава изводът, че решението да не вземат участие интензивно в договаряния, е политическо ”, счита Христов.

Христов добави, че в Брюксел са били разисквани редица ограничения, свързани главно със стабилизация на пазарите на сила и газ в Европа, както и готовността на всяка страна да посрещне отоплителния сезон.

" Разглеждахме стабилността на доставките на сила и газ. Мерките, които бяха обсъждани, са по-скоро посоки, защото няма конкретика откъм таван на цени и други такива. Бяха признати като самодейност. Нашата страна ги поддържа с ясното мнение, че преди да станат тези ограничения наложителни, би трябвало да са подкрепени с разбори и изчисления по този начин, че да се види дълготрайният и кратковременен резултат върху всяка страна. Какво значи таван на цената на газа? Това е таван, при който никоя европейска страна и институция няма да купува газ на по-висока цена? Или ще купуваме, само че ще има компесаторен механизъм за потребителите? Какъв е таванът? 1 евро, 1 000 евро? Без тази конкретика не можем да вземем друга позиция от тази, че одобряваме тази самодейност, тъй като евентуално може да докара до стабилизация на пазара, само че не можем сега да кажем твърдо “да ”. Когато забележим съответните числа и доказателства, тогава ще можем да заемем съответна позиция. Отчитаме, че има неотложност. Пазарите излязоха от надзор, промишлеността се задъхва с високите цени. Има детайли на неотложност и вярна посока със икономисване, таван на цени, ликвидност на пазарите. Трябва да забележим съответните ограничения с съответните числа ”, уверен е министърът на енергетиката.

“Обсъждахме и подкрепихме мигновено да се вкарат ограничения за икономисване на електрическа енергия, които не изискват вложения и съществени организационни промени. Това е в късните часове да се изключва част от уличното осветяване на здания, да вземем за пример. Мерки, които множеството компании от частния бранш са правили през годините за опртимизиране на разноски и облага. Сега тези неща ще се внедрят и на национално равнище. Всички други ограничения, които биха дали резултат, изискват по-сериозни структурни и капиталови стъпки. Като човек, който идва от частния бранш, съм срещу всевъзможни внезапни намеси на държавно равнище във функциониращи пазари като се изключи моменти, в които пазарите са изкривени заради различен външен фактор, какъвто е в казусът сега. В този случай е окей страната да се намеси, само че това би трябвало да стане доста рационално и добре преценено. Ние сега още нямаме тази преценка и разбори. Важно е да проучваме както незабавния резултат, по този начин и капацитета в дълготрайните резултати. Аз съм за локализирани ограничения. Мерки, които са идентични за всички страни в Европейския съюч рядко дават най-хубавия резултат, тъй като би трябвало да се регистрират, включае и климатичните особености. Някои страни имат лични източници на газ, други са доста добре позиционирани откъм терминали и диверсификация. В България имаме ограничавания, само че имаме и преимущества ”, разяснява още Росен Христов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР