Министерството на земеделието разпространи съобщение на пресцентъра си по повод

...
Министерството на земеделието разпространи съобщение на пресцентъра си по повод
Коментари Харесай

МЗ показа протокол за наличие на АЧС в свинекомплекса в Горно Враново

Министерството на земеделието популяризира известие на пресцентъра си във връзка журналистическо следствие, в което се твърди, че в свинекомплекса в Горно Враново са загробени 40 хиляди животни, без в реалност там да е имало африканска чума. Изследвания на френска и испанска лаборатория потвърждават това, съгласно следствие на уеб страницата 19 минути . Министерство на здравеопазването отвърна тезата като ползва проучването на българската лаборатория, от което е видно, че е открит вирус на АЧС в комплекса.

Ето и цялостният текст на известието на Министерство на здравеопазването:
" Заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в свинекомплекса в Голямо Враново е намерено в резултат на осъществен самоконтрол от страна на притежателите му. Съгласно условията на БАБХ след навлязло заболяване на територията на страната, всички свинекомплекси би трябвало да изпращат проби в частна акредитирана лаборатория или в Националната референтна лаборатория " Класическа и Африканска чума по свинете и Каприпоксвируси " към НДНИВМИ. В разследване на техен избор, притежателите на свинекомплекса са избрали да изпратят тестът в НДНИВМИ, като същата е дала позитивен резултат. След което притежателите са уведомили БАБХ и от своя страна организацията е взела неотложно ограничения като е направила още веднъж пробовземане, което е изпратила в държавната лаборатория. Резултатите изрично удостоверяват съществуване на вируса в свинекомплекса в Голямо Враново. Съгласно резултатите на 26.07.2019 година със заповед на изпълнителния шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) е оповестено огнище на болестта в свинекомплекса. Определени са ограниченията за ограничение и очистване на установеното огнище на АЧС, според настоящото национално и европейско законодателство.
В рамките на осъществени европейски задачи в България по отношение на открити огнища на АЧС, европейски и международни експерти по болестта са посетили обекта, с цел да срещнат с подхванатите ограничения от страна на БАБХ и притежателите след откритото огнище.
Достоверността на позитивни проби не е подлагана на подозрение от страна на притежателите на свинекомплекса. Проби от животните в свинекомплекса не са изпращани за проучване във френска лаборатория, както е посочено в обявата Ви.

Припомняме, че на 10 септември 2019 година, по време на 14-тата годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чума по свинете в Европа, която се организира в София, пред медиите еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис съобщи, че решението на българските управляващи за евтанизирането на всички животни в свинекомплексите с открито огнище на болестта, е вярно. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР