Министерството на земеделието и храните ще проведе конкурс за производители

...
Министерството на земеделието и храните ще проведе конкурс за производители
Коментари Харесай

Министър Вътев: МЗХ ще проведе конкурс за най-успешни български продукти на пазара

Министерството на земеделието и храните ще организира конкурс за производители на най-успешните български артикули показани на пазара, в категории: плодове, зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед. Очаква се състезанието да започва през идната година. Това сподели министърът на земеделието и харните Кирил Вътев по време на визитата си на „ Национално животновъдно ревю - Сливен 2023 година " в гр. Сливен. Той уточни, че задачата е да се подтиква производството на повече български артикули, които да стигат до пазара. В тази връзка министър Вътев заяви, че се разисква и концепцията за основаването на български магазини единствено с районни артикули или така наречен „ свежи артикули ". Той разясни, че има много положителни образци от Франция, Австрия и Италия. Работим интензивно за достъп на земеделските производители и животновъди до пазари, а на потребителите до родни артикули, осведоми министърът.

Друг приоритет на министерството са пасищата за животновъдите и насърчаването на общините да оказват помощ на земеделските производители по всевъзможен метод. С промени в закона за поземлените връзки пасищата ще се дават предпочитано на животновъдите, добави още министърът.

Министър Вътев уточни още, че през последните 2 месеца на земеделските производители и животновъди са изплатени такива суми, каквито до в този момент не са плащани. За помощта de minimis министърът сподели, че тази година ще бъде за най-малките, които не са получавали по никаква стратегия поддръжка. Най-малките в отглеждането на животни са стопанства с говеда до 30 овце, а при плодовете и зеленчуците до 300 дка, при пчелите е свободно, който не е употребил de minimis до момента ще може да употребява, в случай че не е достигнал тавана може още веднъж да кандидатства, разясни министърът.

Министър Кирил Вътев прегледа ревюто и награди животновъди в разнообразни категории. Изложение обичайно се поддържа финансово от Министерство на земеделието и храните. На него се показват породи животни от разнообразни типове - биволи, крави, коне, кози, овце, кучета както и екзотични животни. Акцент е богатото биологично многообразие на типовете и породите селскостопански животни отглеждани у нас. Повече от 160 фермери презентират достиженията на българската селекция на локални и комерсиални породи, както и фермерски артикули, създадени по остарели български предписания. Представено е и ново софтуерно съоръжение, както и ветеринарни лекарствени артикули и фуражи.

На събитието участваха и заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев и ръководителят на Комисията по земеделието, храни и гори към Народно заседание Десислава Танева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР