Министерството на земеделието и храните организира обществена консултация на Закона

...
Министерството на земеделието и храните организира обществена консултация на Закона
Коментари Харесай

Агроведомството започва консултации за веригата на доставки на земеделски продукти

Министерството на земеделието и храните провежда социална консултация на Закона за веригата на доставки на аграрни артикули и храни. Тази самодейност има за цел да даде платформа за дейното присъединяване на всички заинтригувани страни в процеса на правене на нормативната уредба, която ще контролира значими аспекти на земеделското произвеждане и търговията с храни.

Чрез тази социална консултация се кани цялото общество да даде своите оферти и мнения по отношение на концепцията на Закона за веригата на доставки на аграрни артикули и храни. Основната цел на законопроекта е да показа насоките за бъдещите нормативни оферти, които ще уреждат връзките сред участниците във веригата на доставки на първоначални аграрни артикули и храни.

Текущата консултация е част от цялостната работа по предварителната оценка на въздействието на закона и ще завърши със сравнителна оценка на всички значими стопански, обществени и екологични въздействия. Важно е да се означи, че тази консултация не замества публичните съвещания, планувани от Закона за нормативни актове, а се добавя с тях, като се обезпечава пространство за дейното присъединяване на жителите и юридическите лица.

Веригата на доставки на първоначални аграрни артикули и храни е от значително значение за стопанската система и за обезпечаването на хранителна сигурност. Основната цел на законопроекта е да усъвършенства действието и структурирането на тази верига, като се подчертае значимостта на успеваемостта и конкурентоспособността на всички участници в нея, се показва в документите към оповестената консултация.

Един от основните аспекти на законопроекта е основаването на специфична правна уредба за договорите за изкупуване на аграрни артикули. Това включва въвеждане на минимални периоди на деяние на договорите, възбрана на избрани клаузи, свързани с комерсиалните връзки, и определяне на периоди за заплащане на цената, което би асъдействало за по-справедливо систематизиране на добавената стойност във веригата на доставки.

Също по този начин се планува основаването на обществен електронен указател на търговците на едро на аграрни артикули и храни, което ще улесни мониторинга и регулирането на комерсиалните връзки в бранша.

Попълненият документ се изпраща към дирекция „ Пазарни ограничения и организации на производители “, Министерство на земеделието и храните към електронен адрес [email protected].
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР