Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага законопроект за превенция

...
Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага законопроект за превенция
Коментари Харесай

За да се бори с градушките, МЗХ иска по-скъпи застраховки

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага законопроект за предварителна защита от градушките, който планува нарастване цената на всички имуществени застраховки. Целта е спомагателните доходи да се употребяват за битката с нездравословните климатични феномени.

Главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова изясни в предаването „ Здравей, България” по NOVA, че

концепцията е да се откри финансиране за нова система за предварителна защита, която ще усили бомбардирането на облаците .

15 см завивка от градушка, стихии

Порой и градушка в Ловеч, пожарната изтегля закъсали коли

„ То ще пристигна частично от земеделците с вноски на декар и частично от начисления по всички имуществени застраховки”, сподели Колчакова.

Тя добави, че в началото скокът в цените на застраховките ще бъде 0,8%. За кола, струваща към 30 000 лева, притежателят ще би трябвало да заплаща с 10-15 лева повече, в сравнение с сега. Ако обаче моделът проработи, той ще се оказва по-скъп с всяка минала година, тъй като ще би трябвало да се изстрелват от ден на ден ракети, предвиждат застрахователите.

Освен това те оферират да се вкара

наложително обезпечаване за тези, които ще имат най-сериозни облаги от предварителната защита .

„ Ние застрахователите сме „ за” предварителната защита и приветстваме Министерство на земеделието и храните, че е тръгнало по този път, тъй като това е ролята на страната. Но тази система ще облагодетелства най-вече земеделците, които по принцип не се застраховат”, сподели още Колчакова.

Емилия Манолова, шеф на дирекция Анализ и стратегическо обмисляне в Министерство на земеделието и храните увери, че предлаганата скица ще дава опция и за отбрана на урбанизирани територии. „ При градушки в обитаемоте места най-големите вреди се понасят от транспортните средства и по тази причина е редно притежателите им също да вземат участие в предварителната защита от сходни климатични явления”, сподели Манолова.

Тя посочи, че

с тези пари няма да се изплащат компенсации при нанесени вреди от градушките, а просто ще се финансира битката с това естествено събитие .

Според нея е разумно всички заинтригувани страни да имат солидарно присъединяване в ръководството на този риск. Манолова призна, че е въображаемо и за налог „ градушка”, който да се заплаща от всички хора, с цел да няма такива, които не се засраховат, а единствено се възползват от облагите, само че това финансиране било най-удачно за използване на този модел.

Още по тематиката вижте във видеото горе.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР