Министерството на земеделието, храните и горите рядко влиза в програмата

...
Министерството на земеделието, храните и горите рядко влиза в програмата
Коментари Харесай

В земеделското министерство нищо не е по мед и масло

Министерството на земеделието, храните и горите рядко влиза в програмата с приоритети на политическите партии, които се борят за властта. Истината е, че даже и да има експертиза за промени в тези браншове, липсва предпочитание да бъдат разбутани изпитаните схеми за милиарди, с които по този начин елементарно се купуват въздействие и електорат в по-малките райони. Феодализирането на МЗХГ от страна на Българска социалистическа партия досега не води до нищо положително. Напротив,

 

злоупотребите не престават

 

Националното ни благосъстояние, каквото са горите, не престават безсистемно да се изсичат в ущърб на държавния бюджет. Лъч на вяра против тази порочна процедура беше назначаването на сегашния народен представител от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев за шеф на Изпълнителната организация по горите. За късото време през 2021 година, през което ръководеше институцията, Дунчев осветли значими проблеми, свързани с горите. На първо място, изиска страната да застане на страната на лесовъдите, които постоянно са единствената бариера пред противозаконната сеч. " Лесовъдите са смазани. Непрекъснато, непрестанно – заплашителен стрес за цялата система, за всички горски чиновници, шефове – сменят ги като памперси непрестанно. Целта е хората да бъдат послушни и да се преценяват с външни ползи. Не на специалността, не на Закона за горите, не на своето сърце и обич към гората. Това вземане предвид докара до това доста огромна част от тия хора въобще да не желаят да вземат участие в тази месомелачка, а да изоставен системата ", обоснова се Дунчев.

После той обърна взор и към десетките феодализирани горски и ловни стопанства, които бяха превърнати в частни паркове за отдих на предходната власт. Лично отиде на инспекция в ловното стопанство " Паламара " край Шумен, за което " Сега " разгласява няколко следствия за възможни нарушавания от страна на някогашния шеф на Североизточното държавно горско стопанство в Делиормана Бейзат Яхя - персонален другар на Бойко Борисов. Дунчев не пропусна и ДЛС " Искър ", където предприемачът Румен Гайтански-Вълка издигна голямо имение на брега на язовира. Впоследствие градежът беше разгласен за противозаконен от Столична община, като сега се води дело против събарянето му.

Въпреки смяната в работата на Агенцията по горите под управлението на Дунчев Българска социалистическа партия бързо се отърваха от него, с цел да поемат напълно властта в отрасъла с горите. Резултатът е, че партийното кадруване в системата се ускори, а схемите в дърводобива продължиха необезпокоявано. Доказателство за това е и. В него са ясно разказани пороците в законодателството и работата на виновните органи, които вършат допустимо ощетяването на държавния бюджет с десетки милиони през изсичането на горите ни. 

Най-големи загуби за горските стопанства - над 15 милиона лева за последните 3 месеца в Родопите, се генерират посредством превратно използване на наредбите на Закона за горите, според които до 1/3 от дърводобива във всяко стопанство може да се дава на така наречен " локални компании "  или " локални търговци ", имащи седалище в съответната община. Тази наредба има за цел да отбрани локалния занаят, само че заради лимитираната конкуренция тези фирми почти постоянно се договорят и си разпределят продаваната от стопанствата дървесина, вследствие на което я купуват на начални цени. Те се дефинират от горските стопанства, като при динамичен пазар като сегашния могат да са 1-3 пъти по-ниски от пазарните равнища, написа в отчета на Дунчев.

Критиките на депутата от Политическа партия обаче бяха посрещнати на нож от съдружния сътрудник Българска социалистическа партия. Вицепремиерът Корнелия Нинова го упрекна, че пази " горската мафия ". " Струва ми се, че господин Дунчев е доста персонално зает с този въпрос, защото той бе претендент за министър на земеделието при договарянията за държавно управление. И не се случи. Допускам, че е наскърбен от това и показва персонална позиция малко по-остро и по-агресивно ", разяснява още водачът на левицата. Факт е обаче, че към сегашния миг се следи застой в МЗХГ - няма оферти за законодателни промени, добре известните компании не престават да печелят търгове за дървесина на занижени цени, а сигналите за противозаконна сеч се множат.

 

Нов живот за старите проблеми

 

Освен че Министерството на земеделието не съумява да се оправи с недъзте на ръководството на ГЕРБ, то стартира да основава и напълно нови пречки в бранша. По времето на земеделския министър Десислава Танева няколко компании си разпределяха лъвския къс от 20 млн. лв. за доставка на мляко и плодове в учебните заведения и детските градини. Наредбата, която регламентира двете схеми " Училищен плод " и " Училищно мляко ", съфинансирани от европейските фондове, беше променяна цели 9 пъти по времето на ГЕРБ, с цел да се даде преимущество на няколко огромни млекопреработватели. Дребните търговци на локално равнище, които доставяха 10-20 детски градини и учебни заведения, бяха избутани от компании като " Млечни артикули Тракия " на Владислав Михайлов, която стартира да доставя артикули на над 1000 образователни заведения по програмата. Другият огромен печеливш стана мандрата ЧЕХ, която хранеше 483 образователни заведения, а дружеството " Зоров 91 " на Димитър Зоров снабдяваше с млечни артикули 385 учебни заведения и детски градини.

Качеството на доставените артикули за децата внезапно спадна и доста шефове на образователни заведения се отхвърлиха от програмата, чиято съществена цел е да сътвори положителни хранителни привички у децата. Това принуди ГЕРБ да върне наредбата за двете схеми в първичния ѝ вид от 2016 година, когато изборът на доставчик се правеше от шефа, а не от чиновника в ДФЗ. Премахна се и преимуществото на производителя пред търговеца, който по този начин или другояче е длъжен да купува млечни артикули българско произвеждане. Нещата се възстановиха и успеваемостта на стратегиите " Училищен плод " и " Училищно мляко " се увеличи.

Сега обаче управлението на МЗХГ дава поръчка, че още веднъж ще трансформира въпросната разпоредба. " Сега " научи, че през март на среща с производители и снабдители зам.-министърът на земеделието Момчил Неков е дал концепцията плодовете, които се дават на децата, да бъдат 100% българско произвеждане. Дори и зад това предложение да стоят положителни планове, то на процедура е неосъществимо, защото през зимните месеци няма задоволително български плодове. Именно заради това Неков въпреки всичко е склонил да се разисква процентът да бъде 75, което също е мъчно осъществимо, защото доставките би трябвало да включват 4 разнообразни плода. Не е ясно дали българското оранжерийно произвеждане ще бъде задоволително, само че е несъмнено, че цените ще са доста по-високи. Сметката ще я заплати Държавен фонд " Земеделие ". Вече има и образувана междуведомствена работна група сред МЗХГ, МОН и Министерството на здравеопазването, която разисква идни промени в наредбата за учебното мляко и плод.

В същото време земеделският министър Иван Иванов съобщи в парламентарната комисия по земеделие, че такива промени не се готвят. " Знаете, че в минал интервал е имало много неприятни практики, които сега са в прокуратурата, и разбирам, че скоро ще има обвинявания по тази тематика и следствието е в доста напреднал стадий ", разкри той пред депутатите. По всяка възможност следствието на държавното обвиняване касае точно скандалните промени, с които ГЕРБ обезпечи монопол на неколцина в доставките на мляко в образователните заведения. Неотдавна собственичката на фирмата  " Ню Проджект консулт " Милена Рашева, която стана най-големият снабдител на плодове по скица " Училищен плод " след порочните промени, съобщи пред Сашо Диков: " Пратиха ми емисари за подкуп 500 000 лева Всичко се знае, аз съм алармирала способените органи. На 2,5 млн. (бел. ред. облага от доставките на плодове) - 500 000 лева ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР