Министерството на здравеопазването внесе разяснение за трите болестиПикът на грипа

...
Министерството на здравеопазването внесе разяснение за трите болестиПикът на грипа
Коментари Харесай

По какво се различават настинката, сезонният грип и COVID-19?

Министерството на опазването на здравето внесе обяснение за трите заболявания

Пикът на грипа в България се чака след 10 - 15 дни, по тази причина ще се вземат ограничения в съответните области, а не в народен мащаб. Това сподели на брифинг в Министерския съвет през днешния ден служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев. Той акцентира, че става въпрос за елементарен грип и прикани да се заобикалят места, където се събират доста хора.

Разликите сред настинката, сезонния грип и COVID-19 изясняват от Министерството на здравеопазването (МЗ) на своя.

Трите са заразни болести, които се предават по респираторен път и са породени от разнообразни вируси – да вземем за пример, риновирусите предизвикват настинки, грипните вируси предизвикват грип, а COVID-19 се предизвиква от ковид SARS-CoV-2, показват от ведомството.

Симптоми на „ елементарна простуда “

Признаците на „ елементарната простуда “ са основно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и изнемощялост. Обикновено не настъпват затруднения и недоволствата отшумяват за няколко дни, изясняват от здравното министерство.

Симптоми на грип

Сезонният грип се характеризира с неочаквана поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, съпроводени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на болестта могат да включват обща уязвимост, настинка, изпотяване, загуба на вкус, хрема и гадене. Най-честото затруднение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и зараза на междинното ухо, прибавят от министерството. В редки случаи може да се стигне и до затруднения като инфектиране на мозъка и на сърдечния мускул. Оплакванията, свързани със признаците на сезонния грип, не престават повече от седмица.

Симптоми на COVID-19

Често срещани признаци на COVID-19 са кашлица и нараснала температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща уязвимост, а с течение на времето и зной, изясняват от Министерството на здравеопазването. Възможно е да се появи гадене, конюнктивит, отичане на лимфните възли и унесеност, нарушавания на обонянието или усета. Инфекцията може да протече безсимптомно, само че също по този начин може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са разнообразни затруднения и тежки възпалителни реакции.

Най-уязвими за тежко протичане и затруднения са възрастните и хората с хронични болести

От Министерство на здравеопазването напомнят, че заразните инфекции, които се предават по респираторен път и са породени от разнообразни вируси, не се лекуват с антибиотици. При признаци на респираторно заболяване е значимо да се обърнете към своя общопрактикуващ доктор, който ще назначи подобаващите проучвания и терапия, поучават от ведомството.

Особено уязвими за тежко протичане и затруднения при заразяване с грипен вирус или с ковид са възрастните хора и тези с хронични болести. Въпреки че грипът и COVID-19 в множеството случаи протичат с типична клинична картина, за тяхното разграничение е належащо да се извърши лабораторно проучване. При доказване на грипен вирус от значително значение е ранното използване на антивирусен лекарствен артикул за лекуване, осведомят от министерството.

В изявление за бТВ през днешния ден основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изясни, че грипът е мощен вирус и съумява да " изтика " съвсем всички останали респираторни болести. В момента на течаща грипна зараза, лекарите мъчно ще открият други респираторни вируси. Затова, в случай че е отхвърлено подозрение за COVID-19, то над 95% става дума за грип, добави Кунчев.

Кунчев акцентира, че няма място за терзание, не се случва нищо изключително, грипни епидемии е имало всяка година преди коронавирус пандемията.

Каква е ситуацията в страната?

Експертът предвижда, че до няколко дни най-малко още две области в страната, след Бургас, ще влязат в грипна зараза. В София към момента равнищата са ниски и там пикът може да се чака след началото на февруари. Регионалният щаб за битка с грипа и острите респираторни болести разгласи през вчерашния ден грипна зараза на територията на област Бургас. От 12 до 17 януари, в това число, учениците в региона ще са във почивка и няма да се образоват в електронна среда от разстояние, заяви през днешния ден служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Рязък скок на болните от грип и остри респираторни болести е регистриран в област Ямбол през последната седмица и региона на е на прага на грипна зараза, заяви пред публицисти шефът на Регионалната здравната ревизия (РЗИ) доктор Радостина Калчева.

Пазарджик е в предепидемична конюнктура. От началото на годината в региона се записва увеличение на случаите на грип и остри респираторни болести, заяви Ирина Атанасова от Регионалната здравна ревизия (РЗИ).

Двойно се е нараснала заболеваемостта от остри респираторни инфекции за седмица в Ловешка област, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Регионалната здравна ревизия доктор Росица Милчева.

Заради заболяване от грип и остри респираторни болести в другите учебни заведения в Монтанско все още отсъстват дребен % от учениците, оповестиха от Регионалното ръководство по образованието (РУО) в Монтана. Всекидневно обстановката се следи, към този момент не е сериозна и не се постанова въвеждане на ограничаващи ограничения и изключителни ваканции, обявиха от ръководството.

Заболеваемостта в област Стара Загора е доста под междинната за страната, демонстрира седмичната информация на заболелите, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Регионалната здравна ревизия доктор Ваня Карабойдева. По тази причина ние нямаме съображение да подхващаме спомагателни противоепидемични ограничения, сподели още тя.

Кърджали е под епидемиологичната граница на болни от грип за оповестяване на грипна зараза или почивка за учениците, както в други области на страната, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Регионалната здравна ревизия доктор Виктор Кирчев. По думите му през актуалната седмица не се следи внезапно нарастване на заболелите.

Има повишаване на заболеваемостта в Плевенско, само че сме надалеч от епидемиологичните стойности, разяснява за Българска телеграфна агенция доктор Илиян Минчев, шеф на Регионалната здравна ревизия. Заетостта на леглата в детските отделения на лечебните заведения в региона във връзка с респираторните болести е към половината, добави той.

Броят на заболелите от грип и остри респираторни болести в област Разград е повишен, само че към момента районът е надалеч от оповестяване на грипна зараза, сподели за Българска телеграфна агенция доктор Рени Кирякова, шеф на дирекция " Надзор на заразните заболявания " в Регионалната здравна ревизия.

В Русенско се усилва заболеваемостта от грип и остри респираторни болести, заяви през вчерашния ден заместник-директорът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в крайдунавския град доктор Искра Генева.

Четирикратно са се нараснали случаите на остри респираторни болести в област Смолян през последната седмица, съгласно данни от интернет уеб страницата на РЗИ – Смолян.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР