Министерството на здравеопазването се вразуми и отмени заповедта, според която

...
Министерството на здравеопазването се вразуми и отмени заповедта, според която
Коментари Харесай

От утре: По-строги ограничения за пазаруване на по-младите

Министерството на опазването на здравето се вразуми и анулира заповедта, съгласно която възрастните можеха да пазарят в питателните магазини и аптеките единствено от 08:00 до 10:00 часа. Според новата заповед се вкарват три коридора за възрастни съгласно типа на магазина, а също така няма ограничаване да се пазари и в другите часове, само че има огромни шпации, в които по-млади не могат да влязат нито в аптека, нито в хранителен магазин.

Ето текстовете от, оповестена на уеб страницата на министерството:

- Магазините за хранителни артикули провеждат работата си, като не позволяват лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете сред 13.30 и 16.30 часа. В посочените часове се позволяват единствено лица на и над 65-годишна възраст;

- Аптеките провеждат работата си, като не позволяват лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете сред 8.00 и 10.00 часа и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се позволяват единствено лица на и над 65-годишна възраст.

Заповедта влиза в действие от на следващия ден. Много е допустимо тя да провокира неодобрение на хората под 65 година, тъй като в този момент пък за тях затваря за извършване на покупки в аптека 5 часа от работния ден.

Този път заповедта е съпроводена от претекстове. В тях написа, че към днешна дата 14,75 % от доказаните с COVID-19 лица са на и над 65 година възраст. Всеки пети от тях е настанен за лекуване в болнично заведение, а 2/3 от общия брой умряли в страната от болестта са възрастни и остарели хора над посочената възраст. " В тази връзка, обезпечаването на опция за невзаимодействие на лицата на възраст на и над 65 година с останалите членове на обществото, които са главните източници на зараза, ще спомогне за понижаване на вероятността за тяхното заразяване, боледуване и летален излаз ", показват създателите на заповедта. Определените часови зони са съобразени с метеорологичните условия през сегашния есенен сезон (намалена дълготрайност на деня, ниски температури на въздуха в утринните часове, благоприятни условия за мъгли и поледици), с въведените практики за доставка на артикули в разнообразни часове от деня, с особеното работно време на магазините за хранителни артикули и аптеките в другите обитаеми места и други, допълват те.

Въпреки че същите причини бяха коментирани и до този миг, здравният министър проф. Костадин Ангелов два дни настойчиво брани ограничаването 1.5 млн. възрастни над 65 година да пазарят в хранителни магазини и аптеки единствено от 08.00 до 10.00 часа заран. Той допускаше преразглеждане на мярката единствено в случай че се стигне до мъгли и заледявания или до скупчване на огромни групи хора. Такъв кулоар от два часа имаше и напролет, само че това не спираше хората в тази възрастова група да пазарят и в други часове. Не е ясно за какво държавното управление се съпротивлява против това да вкара и в този момент аналогична мярка, само че в съобразени със зимния сезон часове, а единствено опълчва едни групи от популацията на други, нагнетявайки в допълнение напрежение.

Заповедта с неуместното ограничаване за извършване на покупки от 08.00 до 10.00 часа просъществува два дни, като бе подписана броени часове преди да влезе в действие, заради което свари неподготвени доста пенсионери и докара до грозни подиуми пред комерсиалните вериги. Правозащитници, измежду които и омбудсманът приканиха ограничаването да бъде анулирано, а адвокати започнаха да приготвят оборване на мярката в съда. В разногласието се включи и вътрешният министър Христо Терзийски, който успокои, че полицията няма да глобява възрастни хора, че са отишли да пазарят отвън двучасовия си кулоар. Това обаче не променяше обстоятелството, че защитата на магазините съблюдава заповедта на министъра и не ги позволява след 10.00 часа.

 

Омбудсманът: Не нарушавайте правата на жителите

 

По-рано през днешния ден омбудсманът Диана Ковачева изиска в рекомендация от министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов да анулира възбраната хората над 65-години да пазараруват в хранителни магазини и аптеки отвън времето сред 8.00 и 10.00 часа.

Повод за рекомендацията й са тъжби на жители, които сигнализират, че през идните зимни дни, ранните утринни часове за извършване на покупки биха били несъответствуващи за възрастните и по-трудноподвижни хора. " Това в допълнение би могло да претрупа така и така прегряващата поради ковид здравна система. Освен това се показва, че в случай че възрастните хора и тези с хронични болести да вземем за пример заради здравословни проблеми или краткотрайно неразположение не съумеят да стигнат до магазини и аптеки до 10 ч, спазването на заповедта би могло да ги лиши от артикули от първа нужда или от животоспасяващи медикаменти. Ако са самотно живеещи и не разполагат с младеж, който би могъл да закупи нужното отвън часовете, избрани в заповедта, значи ли това, че ще бъдат оставени без храна и медикаменти до идващия ден в 8 часа сутринта ", аргументира се омбудсманът.

Тя припомня и че има хора над 65 години, които работят, и за тях ще бъде невероятно да пазарят в извънработното си време.

Ковачева предлага ограниченията против пандемията да са такива, че не нарушават правата на жителите. Според нея по-удачно е било решението от пролетта за лица до 60 годишна възраст да бъде неразрешено да посещават магазините и аптеките във времето от 8.30 часа до 10.30 ч.

 

Министерство на вътрешните работи: Охраната няма право да желае персонални карти

 

Охраната в магазина няма право да желае персонални карти от клиентите, сподели пред Нова телевизия вътрешният министър Христо Терзийски. " Заповедите на министъра на опазването на здравето са, с цел да се наложи един ред, а ние сами би трябвало да предприемем ограничения. Щом РЗИ сътвори наставление за карантина, ние би трябвало да сме задоволително виновни да ги съблюдаваме. Постоянно вършим инспекции за работното време, за спазването на карантина ", увери вътрешният министър.

Терзийски изясни, че от началото на месеца са издадени над 10 хиляди предупреждения за неспазване на ограниченията. " В метрото полицай ако види жител без маска, първо ще го прикани да си я постави. Той, в случай че има и е безкористен, ще го направи ", сподели Терзийски и изясни, че мерките на държавното управление целят да защитят живота и здравето на жителите, само че и стопанската система да не стопира, защото в страната би трябвало да се събират доходи.

" Министерство на вътрешните работи спомага и на Спешна помощ в София. Имаме подготвеност за подпомагане с превоз и в другите регионални градове. От Столична дирекция на вътрешните работи и Групово дело „ Жандармерия ” също получават сигналите на Спешна помощ. Служителите се изолират, колите са подсигурени с всичко належащо ”, увери Терзийски.

Той заяви, че от началото на пандемията и ограниченията свързани с нея - 13 март, са произнесени 644 присъди за нарушение на карантината. Те са основно санкции и пробация, само че има и две ефикасни присъди. Над 24 000 пък са актовете за административни нарушавания, като главните измежду тях са били за неспазване на правилото да се носи маска. 

Вътрешният министър удостовери, че сега телефонни измамници употребяват рецесията към ковид, с цел да лъжат хората. Такива случаи има в Русе и Русенско, а в последните дни и в Бургаско, и необяснимо за какво главно в Карнобат.

1350 чиновници на Министерство на вътрешните работи са инфектирани с Ковид-19 и 70 от тях са в болница, сподели вътрешният министър.  Терзийски разгласи, че управлението на Министерство на вътрешните работи е твърдо, че заплатите в Министерство на вътрешните работи няма да се усилват с повече от 15 на 100. От 2018 година насам приходите се подвигат с 68 на 100 в системата, твърди той. Според него се вдигали освен заплатите, само че и в този момент ще бъде плащан към този момент и изключителният труд, вдигнали са се и ставките на нощния труд.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР