Министерството на здравеопазването работи за стартиране на информационната здравна система

...
Министерството на здравеопазването работи за стартиране на информационната здравна система
Коментари Харесай

МЗ: Въвеждането на електронно управление ще намали административната тежест при джипитата

Министерството на здравеопазването работи за пускане на осведомителната здравна система в хода на актуалната година.

След въвеждането ще се облекчи бюрокрацията по повод издаването на предписания и посоки, поддържането на регистри и отчитането. Това изясни зам.-министър Жени Начева на среща с представители на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари (ДСОПЛ) и членове на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. „ Единодушни сме, че би трябвало да се понижи административната тежест посредством свързване на обществените регистри и вътрешен продан на данни. До края на годината напъните ни в тази посока ще дадат осезаеми за вас резултати “, разяснява зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Относно отчитането на персоналните лекари към РЗИ, РЗОК и други институции, зам.-министър Начева пое ангажимент да се направи разбор на опциите за облекчение на процедурите. По отношение настояването да отпадне отчетността посредством касови бележки, на общопрактикуващите лекари беше обяснено, че няма по какъв начин занапред на 1 март да се насочат оферти, които имат финансово изражение. Също, поради чисто фискални аспекти, които допускат актуализация на държавния бюджет, на този стадий не може да бъде дискутирано и предлагането за смяна в размера на потребителската такса.

По отношение на здравната политика по отношение на първичната извънболнична здравна помощ (ПИМП), министерството е поредно в годишното стабилно нарастване на средствата за общопрактикуващите лекари. За 2018 година максимален растеж има в бюджета за опазване на здравето, като най-голямо е нарастването за ОПЛ. Дебатът по Националния рамков контракт би трябвало да бъде воден в съсловието, чийто представител в преговорните процеси по закон е Българският лекарски съюз. Това показаха представителите на здравното министерство.

В Министерството на здравеопазването е основана работна група, която да проучва опциите за отпадане на условието ОПЛ да бъде разполагаем 24 часа. Обмисля се разновидността за структуриране на мрежа от реализатори на неотложна здравна помощ, на географски принцип, която да обезпечи 24-часовия достъп до първична здравна помощ, уточни доктор Бойко Пенков.

Зам.-министрите Пенков и Начева и представителите на НСОПЛБ се споразумяха за провеждането на регулярни срещи с присъединяване на БЛС, на които градивно да бъдат обсъждани въпросите, касаещи активността на персоналните лекари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР