Министерството на здравеопазването публикува днес за обществено обсъждане проект на

...
Министерството на здравеопазването публикува днес за обществено обсъждане проект на
Коментари Харесай

МЗ предлага личните лекари да издават направления за бърз антигенен тест за COVID-19

Министерството на опазването на здравето разгласява през днешния ден за публично разискване план на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, оповестиха от пресцентъра на ведомството. Предложението на министерството е бързите антигенни проби за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните проучвания, заплащани от бюджета на НЗОК. Антигенни проби ще могат да бъдат осъществявани след ориентиране от доктор от първичната или профилираната извънболнична здравна помощ.

" С смяната се цели възстановяване на качеството и навременността на здравната помощ за пациентите и разширение на дейностите за ранно разкриване на зараза с ковид. Ранното доказване на съществуваща зараза у инфектираните лица и последващите ограничения за тяхното карантиниране или изолираност би довело до доста закъснение на разпространяването на COVID-19 ", прецизират от здравното министерство и припомнят, че нужните финансови средства за използване на препоръчаните от Министерство на здравеопазването промени са в границите на бюджета на НЗОК за съответната година.

Припомняме, че все още пациентите могат да получават направление за PCR проучване за съществуването на коронавирусна зараза единствено след консултация от доктор експерт, а не от персоналния си лекар/ОПЛ/. С смяната се планува бързият антигенен тест за разкриване на ковид да бъде назначаван от ОПЛ или доктор експерт от извънболничната помощ, което доста ще улесни пациентите и ще разшири опциите за осъществяване на проучвания за ранно разкриване на зараза с ковид.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР