Министерството на здравеопазването продължава процедурата за сключване на рамкови споразумения

...
Министерството на здравеопазването продължава процедурата за сключване на рамкови споразумения
Коментари Харесай

Възобновиха електронния търг за противотуморни лекарствени продукти

Министерството на опазването на здравето продължава процедурата за подписване на рамкови съглашения за централизирано закупуване на медикаменти за потребностите на лечебните заведения. Процедурата ще се организира напълно електронно и единствено за противотуморни лекарствени артикули, за които средствата се възвръщат от Здравната каса на лечебните заведения.

Процедурата за електронната платформа беше оповестена през ноември 2016 година, само че след това беше спряна поради обжалвания. След като производствата завършиха в интерес на Министерство на здравеопазването, министерството и разработчикът на системата започнаха дейности по техническата ѝ подготовка за обновяване на търга.

Причината търгът да продължи единствено за тези противотуморни медикаменти е, че едно от най-големите бюджетни пера на Касата се образува точно от тях. Това са лекарства, прилагани в болничната помощ и заплащани от НЗОК, отвън цената на клиничните пътеки и амбулаторните процедури.

Останалите лекарствени артикули са включени в клиничните пътеки и не се заплащат настрана от НЗОК. По тази причина Министерство на здравеопазването приключва позициите по публичната поръчка, с цел да даде на ЛЗ опция да трансформират декларираните количества и да включат нови групи лекарствени артикули в поръчките си.

На идващ стадий, след обобщаване на обновените поръчки, Министерство на здравеопазването ще разгласи нова открита процедура по подписване на рамкови съглашения посредством осъществяване на електронен търг.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР