Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка за купуване на

...
Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка за купуване на
Коментари Харесай

МЗ прекрати обществената поръчка за покупка на медицински хеликоптери – били твърде скъпи

Министерството на опазването на здравето е прекратило публичната поръчка за пазаруване на 6 медицински хеликоптера - единствено 4 месеца, откакто я разгласи, заяви.

Причината е, че единственият претендент с оферта да достави въздушни коли за спешна помощ е изискал цена, която надвишава с близо 21 милиона лв. избрания от страната бюджет без Данък добавена стойност.

Решението за преустановяване на поръчката е подписано от заместник-министър Тома Томов в средата на предходната седмица, излиза наяве от уеб страницата на регистъра на публичните поръчки.

През лятото държавното управление на Кирил Петков разгласи, че поръчва шест хеликоптера за потребностите на незабавната помощ у нас.

Обществената поръчка предвиждаше доставка на летателните средства, съоръжение, инсталация и образование на инженери и водачи. Стойността ѝ съгласно документите, оповестени от здравното министерство като възложител, е за близо 102 600 000 лв. без Данък добавена стойност, което значи към 16,5 милиона лв. на хеликоптер и към 3,5 милиона лв. общ разход за доставката.

Офертата на единствения претендент - Leonardo S.p.A, планува по-висока цена за хеликоптер и по този начин сумата, която се получава за шестте хеликоптера и доставянето им излиза над 123 милиона лв. без Данък добавена стойност.

Въз основа на това комисия от специалисти от здравното министерство, Министерство на вътрешните работи и военното министерство е предложила премахване на този претендент от процедурата.

Покупката на хеликоптери е част от план за въздушна незабавна помощ, заложен в Националния проект за възобновяване и резистентност. През юли беше основано сдружение, което да прави тази активност, а първият хеликоптер трябваше да е разполагаем следващата година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР