Министерството на вътрешните работи (МВР) предлага революционни промени в медицинските

...
Министерството на вътрешните работи (МВР) предлага революционни промени в медицинските
Коментари Харесай

Затлъстели мъже и жени вече ще може да работят в МВР

Министерството на вътрешните работи (МВР) предлага революционни промени в медицинските условия за работа в системата. Проект за смяна на наредбата, оповестен за публично разискване, планува да се позволен претенденти със затлъстяване и лека форма на далтонизъм.

Досега лица с показател на телесна маса (ИТМ) над 29,9 бяха автоматизирано отхвърляни, само че новите правила ще разрешат на комисия да преценя самостоятелно всеки случай на затлъстяване с ИТМ до 34,9, стига да няма съпътстващи болести като хипертония, диабет или дислипидемия.

Това решение е стимулирано от възходящия % на затлъстяване в България и обстоятелството, че доста хора с първа степен на затлъстяване нямат ограничавания във физическото натоварване.

Промените засягат и претендентите с далтонизъм. Досега те бяха изрично отхвърляни, само че в този момент ще се прави самостоятелна преценка и ще се позволяват тези с леки отклонения в цветното зрение.

Наредбата стяга критериите за астигматизъм, само че вкарва по-гъвкав метод към други постоянно срещани положения. Това е стъпка към рационализация на условията, като се вземат поради актуалните медицински достижения и изменящата се демография.

Предложените промени провокираха необятен публичен спор. Някои приветстват по-инклузивния метод, до момента в който други показват опасения по отношение на успеваемостта на чиновниците със здравословни проблеми.

Очаква се окончателното решение за измененията в наредбата да бъде взето след публичното разискване. Ако бъдат признати, те ще отворят вратите на Министерство на вътрешните работи за по-широк кръг претенденти, което може да докара до по-голямо многообразие в системата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР