Министерството на външните работи снощи е привикало временния шарже д`афер

...
Министерството на външните работи снощи е привикало временния шарже д`афер
Коментари Харесай

След намирането на останки от дрон, Румъния протестира пред Русия

Министерството на външните работи нощес е привикало краткотрайния шарже д`афер на посолството на Руската федерация в Букурещ. Това излиза наяве от прессъобщение на ведомството, изпратено до редакцията на Българска телеграфна агенция. 

По време на срещата държавният секретар по стратегическите въпроси Юлиан Фота е предал недоволството на румънската страна по отношение на нарушаването на въздушното пространство на Румъния вследствие на идентифицирането покрай границата с Украйна на фрагменти от дрон, сходни на тези, употребявани от съветските сили при експанзията против Украйна.

“Румънският формален представител е осъдил систематичните, неоправдани и брутални офанзиви на съветските сили против украинското население и гражданска инфраструктура, в това число тази на река Дунав, покрай границата с Румъния, които основават опасности за сигурността на румънските жители наоколо ”, се споделя още в прессъобщението на румънското Министерство на външните работи. 

Държавният секретар Юлиан Фота изрично е изискал от съветската страна да приключи дейностите против украинското население и инфраструктура, в това число тези, които по някакъв метод биха заплашили сигурността и сигурността на румънските жители в района.

Министерството на защитата на Румъния през вчерашния ден заяви, че военните са разкрили фрагменти от дрон, сходен на тези, употребявани от съветската войска, на към 2,5 километра югоизточно от град Плауру в окръг Тулча. Президентът Клаус Йоханис разгласи, че това е " безусловно недопустимо нарушаване на суверенното въздушно пространство на Румъния, съдружник на НАТО, с действителни опасности за сигурността на румънските жители в региона ". Държавният глава добави, че е разговарял с генералния секретар на Алианса и го е уведомил за откритите елементи от дронове. На собствен ред Йенс Столтенберг заяви, че няма индикации за съзнателно нахлуване против НАТО. 

На откритите през вчерашния ден фрагменти от дрон ще бъде направена техническа експертиза, с цел да се откри по какъв начин и по кое време са паднали на румънска територия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР