Министерството на външните работи следи с тревога и споделя загрижеността

...
Министерството на външните работи следи с тревога и споделя загрижеността
Коментари Харесай

Външно за ситуацията в Афганистан: България ще се включи в усилията на международната общност

Министерството на външните работи следи с паника и споделя загрижеността на интернационалната общественост по отношение на обстановката в Афганистан.

Външното ни министерство се причислява към апела на Генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш всички страни в спора да съблюдават правното и морално обвързване да подхващат нужните ограничения за отбрана на цивилното население, насила да напусне домовете си.

Според българското ведомство следва да бъде обезпечен и свободен достъп на каналите за филантропична помощ в страната до нуждаещите се и бедстващи афганистански жители.

Споделяме безпокойството от налаганите от талибаните ограничавания на правата на индивида в Афганистан, изключително във връзка с дамите и публицистите, допълват от Министерство на външните работи.

Уточнява се, че България ще се включи в напъните на интернационалната общественост за оказване на животоспасяваща филантропична помощ на цивилното население.

Подкрепяме инициираната от Съединени американски щати многонационална декларация, в която се акцентира и че на задграничните и афганистанските жители, искащи да изоставен страната, би трябвало да бъде обезпечена опция да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове би трябвало да останат отворени, при поддържане на публичния ред и спокойствието на жителите, разясняват още от Министерство на външните работи.

Към момента в Министерството на външните работи не са постъпвали претенции за помощ или извеждане от Афганистан от български жители.

Министерство на външните работи получи информация за 11 български жители, работещи за интернационалните организации в Кабул, следи за тяхната евакуация и е готово да окаже нужното подпомагане.

Българската страна преглежда с нужното внимание отправени от сътрудниците запитвания за приемане краткотрайно в България на афганистански жители – локални лица, работили за НАТО, Европейски Съюз и задгранични дипломатически задачи и организации в Афганистан, прибавят от Министерство на външните работи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР