Министерството на външните работи следи с тревога и споделя загрижеността

...
Министерството на външните работи следи с тревога и споделя загрижеността
Коментари Харесай

МВнР: Към момента няма искания от българи за помощ или извеждане от Афганистан

Министерството на външните работи следи с паника и споделя загрижеността на интернационалната общественост по отношение на обстановката в Афганистан, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Към момента в министерството не са постъпвали претенции за помощ или извеждане от Афганистан от български жители. Министерство на външните работи получи информация за 11 български жители, работещи за интернационалните организации в Кабул, следи за тяхната евакуация и е готово да окаже нужното подпомагане.

Българската страна преглежда с нужното внимание отправени от сътрудниците запитвания за приемане краткотрайно в България на афганистански жители – локални лица, работили за НАТО, Европейски Съюз и задгранични дипломатически задачи и организации в Афганистан, допълниха от Министерство на външните работи.

Присъединяваме се към апела на Генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш всички страни в спора да съблюдават правното и морално обвързване да подхващат нужните ограничения за отбрана на цивилното население, насила да напусне домовете си. Следва да бъде обезпечен и свободен достъп на каналите за филантропична помощ в страната до нуждаещите се и бедстващи афганистански жители, се споделя още в известието.

Споделяме безпокойството от налаганите от талибаните ограничавания на правата на индивида в Афганистан, изключително във връзка с дамите и публицистите, допълват от външното министерство.

България ще се включи в напъните на интернационалната общественост за оказване на животоспасяваща филантропична помощ на цивилното население.

От Министерство на външните работи оповестиха още, че поддържат инициираната от Съединени американски щати многонационална декларация, в която се акцентира и че на задграничните и афганистанските жители, искащи да изоставен страната, би трябвало да бъде обезпечена опция да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове би трябвало да останат отворени, при поддържане на публичния ред и спокойствието на жителите.

Въпросът със обстановката в Афганистан ще бъде дискутиран на следващия ден, 17 август 2021 година, на изключително видеоконферентно съвещание на Съвета „ Външни работи “, на което България ще бъде показана от министъра на външните работи Светлан Стоев. Северноатлантическият съвет на НАТО също ще разиска на следващия ден тематиката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР