Министерството на външните работи опроверга твърдението на кмета на Мелитопол

...
Министерството на външните работи опроверга твърдението на кмета на Мелитопол
Коментари Харесай

МВнР отрече отвличането на почетния консул на България в Мелитопол

Министерството на външните работи опроверга изказванието на кмета на Мелитопол Иван Фьодоров, който късно нощес разгласи, че почетният консул на България в града Сергей Желев е бил похитен от съветски бойци. 

От Министерство на външните работи оповестяват пред bTV, че  " Желев е в сигурност в дома си ", без да дават повече информация по случая. 

Сергей Желев е предприемач и е притежател на сдружения в областта на производството на зърно и масло. Семейството му има и хотел " Мелитопол " в центъра на града. 

Той е определен за почетен консул на България в Запорожката, Донецката и Луганската области през 2018 г. 

Сергей Желев е представител на българската общественост в Таврия. В Запорожието живеят към 30 000 българи до съветската военна инвазия. Той е украински жител, само че е член на управлението на Асоциацията на българите в Украйна. 

Все още няма публична информация за случилото се с него от страна на българското Министерство на външните работи. 

През март кметът на Мелитопол Иван Фьодоров беше похитен от съветската войска, като беше освободен няколко дни след похищението след замяна на пленници сред двете страни. За да бъде пуснат Фьодоров на независимост, Украйна освободи деветима съветски бойци. 

Мелитопол е окупиран от началото на април, само че съгласно Фьодоров към този момент има проведено мощно съпротивително придвижване. Той упреква руснаците за това, че назначават хора скриминално минало на управителни постове в локалната администрация и че блокират филантропичните конвои, като основават неестествен недостиг на храна, медикаменти и пари. 

Според Фьодоров, съветската войска е отвлякла над 50 чиновници от локалната власт и се пробват принудително да активизират жителите на града, с цел да се бият на страната на Русия против личните си Въоръжени сили. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР