Министерството на външните работи обяви в съобщение до медиите в

...
Министерството на външните работи обяви в съобщение до медиите в
Коментари Харесай

Руски дипломат в София беше изгонен за шпионаж

Министерството на външните работи разгласи в известие до медиите в петък, че е връчило нота, с която дипломатически чиновник от съветското посолство се афишира за личност нон грата, като му се дава 72-часов период да напусне страната. В известието се прецизира, че дипломатът " е осъществявал на територията на страната активност, несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки ".

По-рано в петък прокуратурата разгласи, че по следствието на Специализираната прокуратура и Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) за шпионска активност в интерес на Русия е било открито, че първият секретар на посолството на Русия в България евентуално е събирал информация " от национално значение ". Заради това основният прокурор е уведомил министъра на външните работи Теодора Генчовска за събраните данни. Часове по-късно министерството предприе и крайната мярка.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев сподели, че създаването била напълно на организацията и дирекция " Сигурност " към нея, като били събрани задоволително данни, с цел да бъде формирано досъдебно произвеждане от прокуратурата. За един от чиновниците в ДАНС са събрани задоволително данни, че е взел участие в шпионажа, а за различен занапред се изяснявала неговата роля, написа " Дневник ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР