Министерството на външните работи на Северна Македония остро осъжда надписите

...
Министерството на външните работи на Северна Македония остро осъжда надписите
Коментари Харесай

Език на омразата. Северна Македония поиска България да осъди думите на Костадин Костадинов

Министерството на външните работи на Северна Македония остро осъжда надписите "Македония е България ", които депутати от "Възраждане " издигнаха в българския парламент в петък, както и същото "устно изразено " обръщение от трибуната. Скопие също по този начин приканва и българските управляващи да осъдят "явната тирада на ненавист и териториалните искания " към Северна Македония.

Това излиза наяве от известие, публикувано от македонското министерство на външните работи в събота. Ден по-рано по време на разискването на така наречен френско предложение за Северна Македония, което, депутати от "Възраждане ", както и посетители на балкона на пленарната зала подвигнаха листове с надпис "Македония е България ".

Лидерът на партията Костадин Костадинов също употребява националистическото обръщение в речта си от парламентарната естрада.

"Единственото нещо, което би трябвало да кажем е следното: Македония е България, България е Македония. Македония е Тракия, Македония е Добруджа и ние в никакъв случай не трябва да позволяваме българският народен интерес да бъде предаден ", сподели Костадинов.

В известието на министерството на външните работи на Северна Македония не се загатват съответните имена на "Възраждане " и нейния водач. Оттам показват обаче, че страната чака "официалните представители на България да осъдят явните прояви на езика на омразата и териториалните искания към Северна Македония като извънредно неудобен акт по отношение на прилежаща другарска страна ".

"Такива послания опонират на европейските демократични полезности, само че и на Договора за другарство, добросъседство и съдействие и не способстват за поддържането на правилата и духа на Договора ", написа още в известието.

Става очевидно и че македонското външно министерство е връчило на българските си сътрудници съответна вербална нота с това наличие.

В петък българският парламент поддържа така наречен френско предложение за решение на разногласието със Северна Македония. Депутатите одобриха решение, с което разпореждат на държавното управление да утвърди предлагането, само че единствено в случай че то бъде променено, тъй че.

В поддръжка на решението гласоподаваха 170 депутати от " Продължаваме промяната " , ГЕРБ , Движение за права и свободи и "Демократична България " . Мнозинството депутати от Българска социалистическа партия се въздържаха, а "Има подобен народ " и "Възраждане " гласоподаваха срещу.

Въпросът за това по какъв начин да се позволи разногласието на София със Скопие стои от ноември 2020 година, когато България наложи несъгласие на опцията на Северна Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Тогава министър-председател беше водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР