Министерството на външните работи на Република Северна Македония обяви за

...
Министерството на външните работи на Република Северна Македония обяви за
Коментари Харесай

Скопие изгони пет руски дипломати за шпионаж

Министерството на външните работи на Република Северна Македония разгласи за личност нон грата петима дипломати в съветското посолство в Скопие. След началото на войната в Украйна Русия разгласи Северна Македония за неприятелска страна, осведоми македонската редакция на Дойче Веле.

Петимата съветски дипломати, които съгласно македонското външно министерство са правили действия, противоречащи на Виенската спогодба, би трябвало да изоставен страната, оповестиха от външното министерство. Решението е обявено на съветския дипломат Сергей Базникин в Скопие и му е връчена дипломатическа нота, с която петима чиновници на съветското посолство са оповестени за персони нон грата.

От македонското Министерство на външните работи настояват, че посочените дипломати са правили действия, които " опонират на Виенската спогодба за дипломатическите връзки " и ще би трябвало да изоставен територията на Република Северна Македония в идващите пет дни.

Миналата година Скопие разгласи двама съветски дипломати за персони нон грата, единият през май, а другият през август, и ги експулсира от Северна Македония. И в двата случая Русия реагира с реципрочни ограничения, т.е. експулсира македонски дипломати от Москва.

След като Северна Македония се причисли към глобите на Европейски Съюз против Русия поради нейната експанзия против Украйна, Москва разгласи страната за " неприятелска страна " през март тази година.

Полската организация за вътрешна сигурност (ABW) изготви лист с 45 съветски дипломати, обвинени в шпионаж и изиска експулсирането им, сподели в сряда, 23 март, пред кореспонденти Станислав Жарин, представител на координатора на полското разузнаване, съобщи РИА Новости.

В отговор полските управляващи навреме са решили да експулсират упрекнатите съветски дипломати от страната за действия, които съгласно Варшава " не дават отговор на техния дипломатически статут ". Това заяви в сряда полският портал Onet, базирайки се на източници в държавното управление на страната, представен от ТАСС.

В петък, 18 март, Латвия, Естония и Литва изгониха общо 10 съветски дипломати. За това оповестиха външните министерства на трите балтийски страни. Литва е експулсирала четирима дипломати, а Латвия и Естония - по трима.

Дипломатите бяха експулсирани посредством съгласуван ход " по отношение на действия, които опонират на техния дипломатически статут и поради продължаващата съветска експанзия в Украйна ", написа в тогава в Twitter латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс.

В същия ден и България изгони 10 съветски дипломати, като ги упрекна в шпионаж.

Изгонванията на съветски дипломати поради " активност, несъвместима с дипломатическия им статут " станаха изключително чести след отравянето на някогашния съветски и руски разузнавач Сергей Скрипал на 4 март 2018 година. Според Лондон, Скрипал и щерка му Юлия са били отровени с вещество " Новичок " в град Солсбъри. След това последва съгласуван отговор на Англия и съдружниците й като бяха изгонени доста съветски дипломати от разнообразни страни.

След това с спомагателното обостряне на дипломатическите връзки сред Русия и Съединени американски щати поради американските обвинявания за съветска интервенция в президентските избори през 2016 година бяха изгонени голям брой съветски дипломати от Съединени американски щати и бяха закрити две съветски консулства там.

Русия постоянно дава отговор огледално и нормално гони същия брой и сан дипломати от съответната страна.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР