Министерството на туризма залага на балнео и СПА туризма, за

...
Министерството на туризма залага на балнео и СПА туризма, за
Коментари Харесай

България ще примамва чуждестранни туристи с балнео и СПА дестинации

Министерството на туризма залага на балнео и СПА туризма, с цел да осъществяваме капацитета на страната като туристическа дестинация за четири сезона. Разработваме  балнео- и СПА дестинации за територията на България, които ще могат да се комбинират и надграждат със основаните към този момент осем културно-исторически дестинации. Това сподели зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването на четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тя поздрави участниците във форума от името на министъра на туризма Николина Ангелова, оповестиха от ведомството.

Богатството, с което страната ни разполага за СПА, балнео- и уелнес туризъм, би трябвало да бъде употребявано още по-ефективно, тъй като е известно, че немалка част от естествените ресурси не се усвояват пълноценно и тук инициативността на локалната власт и районният бизнес е изключително значима, разяснява знам.-министърът. Тя уточни още, че Министерството на туризма работи поредно за устойчивото развиване на СПА туризма, който е измежду водещите фокуси в маркетинговата и рекламната политика за профилираните типове туризъм.

Тя напомни, че предходната година влезе в действие първата независима Наредба за изискванията и реда за узаконяване на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център “ към Закона за туризма, която бе измежду главните цели за туристическата администрация. С нормативния акт за първи път се вкараха минимални наложителни законови условия, на които да дават отговор тези центрове.

Със основаването на документа ние подтикваме на първо място качеството на тези профилирани услуги и пазиме правата на потребителите, съобщи зам.-министър Георгиева. По думите й сега тече развой на узаконяване на профилираните центрове, като сертифициращ орган е министърът на туризма. До момента са сертифицирани общо 48 такива обекта – 12 балнео-, 34 СПА и 2 уелнес центъра,  вписани в Националния туристически указател. В момента се организира процедура за узаконяване на още 11 места за настаняване, има подадени и 7 нови заявки, които следва да бъдат разисквани. Така всеки консуматор може да ревизира онлайн дали центърът – независим или съседен към хотел, който желае да посети, е сертифициран и дава отговор на условията на наредбата.

Сертифицирането е непринудено, само че право да употребяват съкращението „СПА“ към този момент имат единствено отговарящите на критериите на наредбата обекти, изясни зам.-министърът. И посочи, че тези от тях, които се популяризират като „ СПА ”, само че не покриват условията, подлежат на санкциониране. По думите на зам.-министъра няма съществени злоупотреби по отношение на СПА условията от страна на местата за настаняване, а жалбите за качеството на услугата в сертифицирани центрове са единични. Убедени сме, че тази политика ще увеличи конкурентостта в бранша и ще помогне да се откроят тези представители на сектора, които влагат големи вложения и нововъведения за развиването му, съобщи зам-министър Георгиева. И добави, че това подтиква растежа на спомагателните услуги и е причина за удължение на сезоните, за откриване на нови работни места и привличане на по-висок клас туристи.

България може да бъде рехабилитационният център на Европа, сподели Стефан Шарлопов, ръководител на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. И посочи, че сега спънка за това е, че няма синхронизация на здравното законодателство. Надявам се дружно с Министерството на туризма да отидем при здравния министър, с цел да бъде променено това, уточни още той. Зам.-министър Георгиева уточни, че се обмислят промени в Закона на туризма, с които да се направи отпратка към промени на други нормативни актова, да вземем за пример в опазването на здравето, с цел да се улесни предлагането на СПА услуги, финансирани посредством Националната здравноосигурителна каса и сходните европейски структури.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР