Министерството на туризма организира кръгла маса под надслов „Зелени иновации

...
Министерството на туризма организира кръгла маса под надслов „Зелени иновации
Коментари Харесай

Зелените иновации са потенциал за повишаване на конкурентоспособността на туристическия бизнес

Министерството на туризма провежда кръгла маса под надпис „ Зелени нововъведения в туризма ". Във фокуса на срещата, която се организира в навечерието на връчването на Годишните награди в туризма - 2021, бяха сложени положителните практики, политиките и трендовете за резистентен туризъм и кръгова стопанска система. Целта на полемиките бе да се насочи вниманието върху въпросите, които търсят отговор, както и върху опциите за съдействие сред другите заинтригувани страни за повишение на конкурентоспособността на туристическия бизнес в България.

В приветствието си към участниците министърът на туризма акцентира, че посоката недвусмислено бе заложена от декларацията в Глазгоу, както и от новите бизнес модели, родени вследствие на пандемията.

„ Зелените нововъведения съставляват огромен капацитет за повишение на конкурентоспособността на туристическия бизнес. Чрез производството на екологично чисти артикули и използването на екологични технологии в своите бизнес цикли, туристическите компании могат да покачат своята конкурентоспособност и да навлязат в нови интернационалните вериги на добавена стойност ", посочи министър Балтова. Ключовата дума е „ съгласуваност ", тъй като всичко е обвързвано, ние живеем в свят, в който никой не е самичък за себе си и ние все по-осезаемо усещаме това. Насърчаването и използването на зелените нововъведения в туристическия бранш може да усъвършенства сензитивно положението на околната среда, да понижи изчерпването на ресурсите и да усили сигурността на енергийните доставки. Взаимодействието в тази посока на всички заинтригувани страни ще докара до устойчивото развиване на бранш туризъм, акцентира служебният министър.

По думите й оправянето с екологичните провокации и повишението на конкурентоспособността на туристическите предприятия, посредством развиването и използването на новаторски технологии и процеси, са измежду главните цели, стоящи пред устойчивото развиване на туризма. Тя добави, че България споделя полезностите на декларацията от Глазгоу за климатични дейности в туризма, обърна особено внимание върху нуждата от дейно събиране и боравене със статистически данни в туризма, опазването на околната среда посредством резистентен метод в бизнеса, както и намаляването на количеството пластмаса в Европа.

В особено видео послание към участниците в кръглата маса генералният секретар на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации Зураб Пололикашвили акцентира значимостта на самодейността, изключително в миг, когато туристите могат да бъдат доста значим фактор при посрещане на провокациите, свързани с климатичните промени. Декларацията от Глазгоу за климатични дейности в туризма, призната по време на Конференцията на Организация на обединените нации за климата COP 26, „ обезпечи амбициозна пътна карта, посредством която да се форсира възобновяване на туризма и да бъдат обезпечени решителни дейности и задължения, с цел да понижим на половина въглеродните излъчвания от туризъм през идващото десетилетие ", сподели в обръщението си Пололикашвили. Той изрази убеденост, че кръглата маса „ Зелени нововъведения в туризма " ще помогне за осъзнаване на смисъла на декларацията от Глазгоу и ще способства за необятното разбиране и използване на правилата й в България и в системата от полезности в туризма.

Генералният секретар на интернационалната организация персонално благодари на българския министър за поддръжката и взаимното партньорство на завършилата среща на СОТ в Мадрид. „ Вашето подпомагане и поддръжка е основно за нас. Заедно можем да изградим една нова зелена просвета в името на бъдещето на туризма ", съобщи той в умозаключение.

Основните тематики, които дискутираха специалисти и представители на бизнеса, бяха трендовете в туристическия бизнес и новите желания на туристите, ориентирани към зелени и устойчиви продукти; по какъв начин най-ефективно да бъдат насърчени устойчивите практики в туризма, като да вземем за пример замяната на пластмасови чашки, сламки и контейнери със стъклени и създадени посредством различни новаторски технологии, споделените старания за осъществяване на уговорките по Декларацията от Глазгоу и намаляването на въглеродния отпечатък на туризма върху околната среда, както и съответни благоприятни условия за партньорства сред администрация, бизнес, просветителни институции и неправителствения бранш.

В кръглата маса участваха също заместник-министри на министерствата на туризма, на околната среда и водите и на земеделието, храните и горите, които показаха значими начинания и опит.

Заместник-министърът на Министерство на околната среда и водите Ренета Колева показа уговорките на туристическия бизнес и идните промени, според Наредбата за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда. " Нещата ще се трансформират действително, когато се вкара правилото " замърсителят заплаща " ", съобщи убеждението си заместник-министър Колева. Тя показа концепцията за разширена отговорност на производителите на пластмасови и други замърсяващи природата артикули посредством покриването на разноските с продуктова такса, заплащането на която би трябвало да влезе в действие от началото на 2025 година.

Явор Гечев, заместник-министър на земеделието, храните и горите показа тематиката за " Устойчиво земеделие и туризъм " и връзката сред положителната и качествена храна и туризма у нас. Той сложи специфичен акцент на винения туризъм - един от сполучливите, отличаващи и привлекателни туристически артикули на дестинация България. По думите му Зелената договорка ще промени Европа и света и страната ни би трябвало да се приспособи към новите действителности, с цел да има развиване в избрани браншове.

В рамките на кръглата маса заместник-кметът на Бургас Весна Балтина сложи акцент върху самодейността " Син етикет ", като показа плана " Повишаване на знанията за морската околна среда за стабилно ръководство на морските запаси и реализиране задачите на наследник напредък ", в крайник с европейското законодателство. Тя заяви, че България има собствен бутиков остров - Св. Анастасия, който от няколко години е разгласен за остров без пластмаса. Наблюдения демонстрират, че вследствие на подхванатите дейности, пластмасите, които събират подводните течения към острова, са доста по-малко и те идват основно от интернационалните води. Друго неповторимо своеобразно място, което следва да се трансформира в туристически обект без пластмаса, това е етнографският комплекс към рибарското населено място Ченгене скеле, заяви още заместник-кметът на Бургас.

В края на събитието ръководителят на Варненската туристическа камара Илин Димитров изненада министър Балтова, като ѝ връчи картина, изобразяваща транспортен съд в бурно море. Той ѝ сервира подаръка с думите, че корабът символизира сполучливото прекосяване на министъра през бурното море на българския туризъм.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР