Министерството на труда и социалната политика ще продължи да търси

...
Министерството на труда и социалната политика ще продължи да търси
Коментари Харесай

Сачева: Ще продължим да търсим варианти за повишаване на пенсиите

 Министерството на труда и обществената политика ще продължи да търси благоприятни условия за повишение на приходите на възрастните хора, увери министър, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министър Сачева взе присъединяване в петъчния парламентарен надзор, където даде информация пред депутатите за политиката по възстановяване адекватността на пенсиите в България в кратковременен и дълготраен проект. Тя увери, че министерството организира политика, която цели да обезпечи правни и финансови благоприятни условия за повишението на всички пенсии.

" С плана на бюджета на Държавното публично обезпечаване, утвърден от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, са подхванати значими стъпки за повишение на приходите на всички пенсионери. За разлика от предишни години, когато минималният и оптималният размер на пенсиите се променяха от 1 юли, през 2021 година техният размер ще се покачат още от 1 януари. С препоръчаното увеличение на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст от 250 на 300 лв. се покачва нейния размер с 20 на 100. Това води до растеж на минималните размери за трудова активност, които се дефинират в % от нея – пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване, заради трудова акцидент, заради професионална болест и наследствените пенсии “, съобщи Сачева от трибуната.

Тя акцентира, че също с 20 на 100 от 1 януари следващата година се покачва оптималният размер на получаваната една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв.. От 1 юли 2021 година пък всички пенсии, свързани с трудова активност, отпуснати до края на миналата година, ще се осъвременят по така наречен швейцарско предписание – с 5 на 100. От тази дата е планувано да се увеличи и обществената пенсия за напреднала възраст също с 5%, което би трябвало да докара до повишение на размера на останалите пенсии, несвързани с трудова активност.

напомни още, че като част от ограниченията на държавното управление против COVID-кризата от август стартира погашение на спомагателни суми в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери. Предвидено е добавки да продължат и през първите три месеца на 2021 година Сумите са заложени в законопроекта за бюджета.

" В резултат от тези ограничения се планува междинният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 година да доближи 488,97 лв., при междинен размер за 2020 лв. от 412,28 лв.. Номиналното повишаване ще бъде 18,6 на 100 “, означи още общественият министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР