Министерството на труда и социалната политика (МТСП) отличи 11 социални

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) отличи 11 социални
Коментари Харесай

Най-иновативните 11 социални предприятия у нас бяха отличени

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) отличи 11 обществени предприятия в състезанието за Годишната национална премия за обществена иновация, който се състоя за седми следващ път. Това оповестиха от пресцентъра на общественото министерство.

В категорията " Социални нововъведения, свързани със претовареност "

първото място е заслужило " Социално дружество обществени вложения и запаси " ЕООД, което, взаимно с два дневни центъра за хора с психологични увреждания в София, обезпечава образования за трудови умения и работа за хора с психологични разстройства.

На второ място се е класирало предприятието " Благичка " ЕООД, което основава първият ресторант с нулев боклук в България, който се ръководи от младежи в неравностойно състояние.

Третото място в категорията са спечелили Фондацията " Радост за нашите деца " и Общинското обществено дружество " Озеленяване и поддържане на територии за публично прилагане " с оранжерия " Цветен град ".

В категорията " Социални нововъведения, свързани със обществено включване "

победител е компанията   " Айс-Оупън " ЕООД. Мисията на общественото дружество е обезпечаване на устойчива претовареност на хора от уязвими групи в областта на обществената стопанска система.

С втория приз е било отличено предприятието " Бон апети от Светът на Мария " ЕООД, което е основател за основаването на Учебната кухня " Надежда ". Втора премия в категорията е получил и Централният кооперативен съюз - за реализирането на пилотен план за разпространение измежду младежите на кооперативния модел като опция за развиване на обществената и солидарна стопанска система.

На трето място се е класирало сдружението " Бъдеще за децата " за плана си: сладкарска работилничка " Бисквитките ".

Първата премия в категорията " Социални нововъведения, свързани с даване на обществени артикули и услуги "

е спечелила кариерната платформа " Работоспособни.бг " ЕООД. Тя свързва социалноотговорните работодатели с хора с понижена работоспособност, които интензивно търсят начален старт или смяна в професионалната си кариера.

На второ място се е класирало " Колев и Колев " АД, а на трето - Потребителна кооперация " НАРКООП ".

По време на събитието министър Георги Гьоков  е отбелязал приноса на обществените предприятия за основаването на работни места за хора от уязвимите групи на пазара на труда и е подчертал, че премиите подтикват иновативността в обществената сфера и разговора сред заинтригуваните страни.

Министерството на труда и обществената политика възнамерява финансов запас в размер на към 70 млн. лева до 2027 година за обществено предприемачество. Средствата ще бъдат обезпечени по Плана за възобновяване и резистентност и програмата " Развитие на човешките запаси " (2021-2027 година).

Предвидените средства са за поддръжка на обществените бизнесмени в развиването на обществени нововъведения, принадлежности за директна връзка с жителите и цифровизация. По този метод ще се ускори ролята им в обществото във връзка с общественото и екологично равновесие, се показва в известието.

Зам.-министър Надя Клисурска е наградила номинираните на второ и трето място в категориите.

" От 10 години целеустремено се развива държавна политика за обществената и солидарна стопанска система ", е подчертала тя. Към момента 34 предприятия са регистрирани в регистъра на обществените предприятия на МТСП. Те обезпечават над 300 работни места. От тях 180 са за хора от обществено уязвими групи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР