Министерството на транспорта обяви отново поръчката за доставка на 7

...
Министерството на транспорта обяви отново поръчката за доставка на 7
Коментари Харесай

Спреният търг за двуетажните китайски влакове отново е пуснат

Министерството на превоза разгласи още веднъж поръчката за доставка на 7 двуетажни електрически мотрисни влака, видя Money.bg. Припомняме, че преди месец предходната поръчка беше прекъсната.

Старият търг беше преустановен с претекстовете, че единственият претендент, който е подал оферта, предлага по-дълъг период за доставка от заложения в условията на поръчката. Решението за преустановяване беше с дата 15 януари 2024 година, стана ясно от инспекция в уеб страницата на Регистъра за електронни поръчки.
 Новите двуетажни китайски влакове за 250 милиона лв., които трябваше да се движат и в България
Новите двуетажни китайски влакове за 250 милиона лв., които трябваше да се движат и в България

Високотехнологичните машини развиват 160 км/ч

Справка на екипа ни от днешния 16 февруари 2024 година демонстрира, че отрасловото ведомство е изчистило някои от техническите спецификации най-вероятно в опит да се застрахова от тъжби.

Стойността на новия търг е над 410.5 милиона лв. без Данък добавена стойност, а предложения се подават до 14 март

При чуване в комисия в Народното събрание отрасловият министър Георги Гвоздейков разгласи, че " поръчката ще бъде възобновена в понеделник, само че преди този момент би трябвало да мине през утвърждение от Националния фонд към Министерство на финансите ".

Документацията е подадена на 13 февруари, вторник, само че поради софтуерното време, става забележима едвам през днешния ден.
 Снимка 310604
Източник:

Високотехнологичните машини на китайската компания China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) развиват до 160 км/ч. Всеки един от влаковете разполага с 345 седящи места.

Справка сред техническите спецификации сред остарялата и новата поръчки демонстрира, че някои от условията и техническите спецификации са изменени от министерството.

Част от заложените промени:
Въведено е условие за спомагателен брой сгъваеми седалки, само че без заложени съответни бройки Брой места за лица с понижена пъргавина се е трансформирало в брой места за инвалидни колички. Заложените бройки са понижени от 4 на най-малко 2 броя Местата за колела е понижен от най-малко 16 на 4 броя Отпадат и условия за точна осветеност в кабините за управление Отпадат тъкмо избрани брой места в първа класа
Средствата

Средствата за закупуването на нов преносим състав за потребностите на държавните железници идват по Плана за възобновяване и резистентност. Общо плануваните средства са в размер на 2,7 милиарда лв.. С тях би трябвало да се купят още 35 електрически мотрисни влака за дълги дистанции на тойност 1,1 милиарда лв., 20 мотрисни push-pull влака за 1,2 милиарда лв., 18 маневрени батерийни локомотива за 68 милиона лв. и 108 комплекта ETCS бордово съоръжение за модернизиране на ръководството на влаковете.

През декември предходната година от Българските държавни железници подписването на контракт за поддръжка на 15 електрически магистрални локомотива " Смартрон " за период от 9 години. От машините са закупени 10 нови от модерната Siemens X4-E-Lok-D серия 1080 - Smartron, които са на цена от 91,2 милиона лв. без Данък добавена стойност. Те също дават опция за насърчаване на влакова скорост от 160 км/ч.

Няколко дни след подписването на контракта на 14 декември, от БДЖ разясниха за Money.bg, че " със закупуването на новите вагони се обезпечава гарантирането на поддържане на преносимия състав в придвижване, безвредната му употреба и отремонтирането му в къси периоди с утвърден график и обезпечени наличия за потребностите на тяхната поддръжка ".

Междувременно министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков предвижда, че в случай че до 2027 година се случат всички планувани усъвършенствания на железопътната инфраструктура в България, от София до Бургас с трен ще може да се стигне за към три часа и половина.
 Българинът от Швейцария, който проектира едни от най-бързите влакове в света
Българинът от Швейцария, който проектира едни от най-бързите влакове в света

Инж. Снежан Иванчев патентова и революционна технология за отопляеми пътища
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР