Министерството на търговията на САЩ обяви в сряда налагането на

...
Министерството на търговията на САЩ обяви в сряда налагането на
Коментари Харесай

САЩ наложиха санкции срещу водещия ИТ университет в Русия

Министерството на търговията на Съединени американски щати разгласи в сряда налагането на наказания против Московския физико-технически институт, един от водещите механически университети в Русия, учреден през 40-те години на предишния век от трима нобелови лауреати - Пьотър Капица, Николай Семьонов и Лев Ландау, написа finanz.ru.

Phystech, която е ковачница на ИТ личен състав за съветски и задгранични компании, има сътрудници от Yandex и Sberbank до Samsung и Airbus в листата, е включена в черните описи за присъединяване във военни разработки, следва от известието на американското министерство на Търговия, оповестена в базата данни на Федералния указател.

Оттук нататък на институт със 70-годишна история, от който излязоха двама нобелови лауреати, 6 хиляди доктори на науките и 150 учени и членове-кореспонденти на Руската академия на науките, ще бъде отхвърлен достъп до технологии, които Съединени американски щати считат чувствителни в региона на националната сигурност. По отношение на лицензите за експорт на такива технологии ще има „ хипотеза за възбрана “, следва от известието на Министерството на търговията на Съединени американски щати.

В класификацията на отдела МФТИ е систематизиран като боен краен консуматор. Това решение е взето, тъй като по американски данни институтът се занимава с произвеждане на " военни артикули за военни консуматори ", отбелязва Министерството на търговията в известие, без да прецизира детайлности.
Освен съветски структури, в черните описи на режима на експортни наказания за евентуално военни технологии са предприятия и физически лица от Китай, Венецуела и Мианмар.

Износът, реекспортът и придвижването на артикули, подлежащи на експортен надзор от Съединени американски щати, изискват лиценз за лицата, участващи в глобите.
Според класацията THE, МФТИ се подрежда на второ място в класацията на най-хубавите университети в Русия и преди всичко по подготовка на ИТ експерти и физици.
Това е и единственото висше образователно заведение в Русия, което е включено в 100-те най-хубави ИТ университета в света. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР