Министерството на регионалното развитие продължава да открива удивителни неща за

...
Министерството на регионалното развитие продължава да открива удивителни неща за
Коментари Харесай

Ако не са винетките, държавното тол управление ще фалира

Министерството на районното развиване продължава да открива удивителни неща за прословутата тол система и за метода, по който страната е работила до момента. Ресорният зам-министър Захари Христов откри, че " печатницата за пари " (определението е на експремиера Бойко Борисов) не работи и приходите от пътни такси след въвеждането на електроната система освен не порастват, само че даже се свиват. Скъпата инвестиция бе направена с претекста, че с е-винетки и най-много с тол такси за тежките транспортни средства (които заплащат съгласно изминатите километри) страната ще обезпечава 1 милиарда лв. доходи и ще може да ремонтира и строи повече пътища.

 „ Според нашите калкулации, в случай че хипотетично извадим винетките за леки коли от Националното тол ръководство и то събира само тол такси, приходите няма да са задоволителни даже за заплати, да не приказваме за строителство на нови пътища – то просто няма да може да се устоя с приходите от този обсег и цени “, изясни пред Нова тв Захари Христов. „ От началото на годината постъпленията са в размер на 205 млн. лева За да стигнем приходите от 2019 година, които са били в размер на 392 млн. лева, до края на актуалната година би трябвало да съберем над 185 млн. лева “, уточни той.

Според заместник-министъра Националното тол ръководство има неприятен мениджмънт и съществени пропуски. Оказва се, че тази държавна конструкция, която е под шапката на АПИ, до момента не е имала устав за активността си.  В Научно-техническо управление са назначени над 900 души, само че си няма звено, което да управлява осъществяването на договорите за десетки милиони, подписани за тол системата. Става дума за 27 контракта с разнообразни компании за осъществяване на действия, свързани със събирането наа пътните такси.

По-рано Христов разкри, че две компании, " назначени " от пътната организация за " национални снабдители ", са получили 57 млн. лв. под формата на комисиони. Като медиатори на АПИ в събирането на пътните такси те си удържат по 7% комисиона от всяка трансакция. На българското общество по този начин и не стана ясно за какво се постанова да има медиатори в събирането на таксите, в случай че беше основана цяла нова огромна администрация - въпросното Национално тол ръководство.  

Предните ръководители на АПИ постоянно обясняваха, че не са правени състезания за медиатори, тъй като са въвели отворен регистрационен режим - всяка компания може да кандидатства и да стане " национален доставчик " -  в случай че дава отговор на изискванията. Точно тук обаче е клопката - откогато тол системата е въведена, пътната организация е одобрила единствено две компании за сътрудници в събирането на тол таксите. Другите претенденти все не съумяват да покрият високите условия на АПИ. 

Олег Асенов, ексначалник на Научно-техническо управление и  някогашен член на управата на АПИ, се опита да оправдае включването на компании медиатори с европейска инструкция. Днес същата теза лансира  в своя позиция до медиите и един от медиаторите - " Интелигентни трафик системи " (ИТС).

 

По инструкция?

" Съществуването и активността на "  доставчиците на услуги "  не са български модел за събиране на пътни такси, а са регламентирани в Европейската инструкция 2019/520 и Регламента за осъществяване 2020/204, наложителен за използване от всички държави-членки, поддържащи системи за пътно таксуване ", обясниха от компанията. 

" Европейското законодателство вкарва нуждата от снабдители на услугиза електронно събиране на пътни такси, в противоположен случай ще е налице спор на ползи – държавните структури, които събират пътни такси, по едно и също време ще постановат санкции. Доставчиците на услуги подсигуряват разделянето в отговорностите сред страната, която правоприлага, и субекта, който събира пътните такси. Съществуването на снабдители на услуги и свободният регистрационен режим подсигуряват неналичието на злоупотреби с монополно състояние ", се споделя още в позицията.

Но в Министерство на регионалното развитие не одобряват тези пояснения. " В директивата няма записано условие за частни компании медиатори, там е наложително да имаме конструкция, която да одобри заплащането, и това може да е Агенция „ Пътна инфраструктура “, безапелационен е зам.-министър Христов. Той акцентира, че двете компании, които през последните 2 години събират такси от името на АПИ и са получили  57 млн. лева комисиони, са избрани без социална поръчка и това е скандално. „ Проф. Олег Асенов твърди, че двата национални доставчика продават е- винетки и тол такси в 9000 обекта, само че това не са техни  пунктове, построени с техни инвестции, и със личен личен състав, а са чужди обекти като бензиностанции и други “, уточни Христов.

 

Ето какво още се споделя в писмото на ИТС до медиите:

" Размерът на възнаграждението за даване на услуги за електронно събиране на пътни такси е избран и посочен в обществено оповестените от Агенция " Пътна инфраструктура " Общи условия за даването на услугата, които са използвани освен за ИТС АД, а за всички национални снабдители.

Това не е облага от продадените пътни такси, а заплащане, с  което се заплаща създаването на високотехнологични системи и скъпата им поддръжка,  обезпечаването на комерсиалните канали за възнаграждение на винетки и тол такси, обезпечаване ръководството на контракти с консуматори с тежкотоварни МПС, даването на бордови устройства за автоматизирано отчитане на тол такси, реализиране на съгласуваност с снабдители на декларирани данни, финансовият риск и цялостната гаранция за събираемост на сумите. То е 7% и е в границите на възприетите в Европейския съюз практики.

При актуалните условия възнаграждението се употребява главно за вложения и поддръжка, а не генерира облаги. Атаките против нашата активност са неприемливи в правова и демократична страна. " Интелигентни трафик системи " АД влага сериозен финансов и експертен запас за основаването и поддръжката на високо софтуерни системи, посредством които обезпечава бърз и комфортен достъп на всички български и задгранични консуматори до услугите за пътно таксуване. "

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР