Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) започна приема на

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) започна приема на
Коментари Харесай

МРРБ стартира програма за компенсация на ВиК дружествата заради скъпия ток

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) стартира приема на документи за компенсиране на непредвидените разноски на сдруженията от бранш ВиК за използвана електрическа сила за първото тримесечие на 2022 г, оповестяват от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Програмата е ориентирана към всички субекти от бранш ВиК. Правителството е отпуснало 46 млн. лева за обезщетения за интервала от 1 януари до 31 март. Указанията и формулярите за разпределяне на помощта са оповестени на уеб страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Програмата има за цел да минимизира негативния резултат за ВиК сдруженията от повишаването на електрическата сила на свободния пазар . Фактическият разход за електрическа сила доста надвишава плановете, заложени в цените на ВиК услугите, което води до загуби за сдруженията.
 Министерство на регионалното развитие показа програмата за саниране, ремонт на пътища и замяна на ВиК структурата
Министерство на регионалното развитие показа програмата за саниране, ремонт на пътища и замяна на ВиК структурата

Всяка седмица специалистите ще преглеждат документите, които се получават в министерството, съобщи министър Караджов

Плащането на средствата по Програмата се прави по Споразумение сред министерствата на енергетиката и на районното развиване и благоустройството и Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Срокът за подаване на заявки от сдруженията от бранш ВиК е до 29.04.2022 година

За даването на обезщетенията се подписва контракт сред Министерство на регионалното развитие, съответното сдружение от бранш ВиК и Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС). Средствата ще бъдат установявани в Министерство на регионалното развитие след установяване на разликата сред фактическите разноски за електрическа енергия и включените в цените на съответното сдружение от бранш ВиК разноски за същия интервал, потвърдено със съответните документи. След определяне на подлежащите за погашение средства и известяван на Министерството на енергетиката, документите се изпращат, според подписаното съглашение, на ФСЕС. Фондът прави заплащането на посочената сума в 3-дневен период от приемането на уведомлението от Министерство на регионалното развитие по банкова сметка на сдружението.

Компенсация за " Софийска вода " АД ще се дава след правене от Столична община на оценка на въздействието на мярката върху подписания сред Столична община и " Софийска вода " АД концесионен контракт за даване на ВиК услуги.

Компенсациите ще се изплащат в период до 30 юни 2022 година

До момента изплатените обезщетения са в размер на 56,7 млн. лева
 ВиК сдруженията са получили 56 млн. лева обезщетения поради скъпия ток през 2021 г
ВиК сдруженията са получили 56 млн. лева обезщетения поради скъпия ток през 2021 г

Средствата се отпускат с решения на държавното управление по създадения от Министерство на регионалното развитие обезщетителен механизъм
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР