Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) прекрати по взаимно

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) прекрати по взаимно
Коментари Харесай

МРРБ прекрати договора за изработване на общия устройствен план на Царево

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) приключи по взаимно единодушие контракта с компанията, на която бе предоставено изработването на план за изменение на общия организационен проект (ОУП) на община Царево и на екологичната оценка към него. На компанията са наложени неустойки, оповестиха от Министерството.

Основните аргументи за прекратяването на контракта са голямото закъснение на осъществяването му, както и направените промени в границите и площта на Защитена зона " Ропотамо " след възлагането на изработването на проекта. Това постанова работата по новия Общ устройствен план на община Царево да стартира изначало.

Министерство на регионалното развитие ще стартира диалози с общината за оповестяването на нова процедура по Закона за публичните поръчки за избор на компания, която да направи промените в общия организационен проект.

Изменението на Общ устройствен план на община Царево е предоставено от Министерство на регионалното развитие в осъществяване на условията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Проектът включва разработване и на отчети за Екологична оценка и за оценка на степента на влияние върху предпазените зони от НАТУРА 2000, според условията на законите за запазване на околната среда и за биологичното многообразие.

През 2020 година са извършени съвещания по отчета за екологичната оценка. Тогава Министерство на околната среда и водите дава мнение, че в плана устройствените зони доста са увеличени и са планувани за устройване територии, които не са били прегледани в отчета за оценка на степента на влияние.

През 2021 година Министерският съвет приема промени в описите на предпазените зони за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, с което трансформира и границите и площта на Защитена зона " Ропотамо ". След решението от 2021 година част от нея към този момент попада в териториалния обсег на община Царево. Това постанова и допълнение на оценката за степента на влияние, която да мине нова оценка за качество от страна на Министерство на околната среда и водите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР