Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Закон

...
Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Закон
Коментари Харесай

Стартира общественото обсъждане на проект на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности

Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване план на Закон за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности.

Реформата е част от Националния План за възобновяване и резистентност, по който чакаме финансиране от Европейската комисия.

Проектът резервира и надгражда кардинални положения от антикорупционния закон, импортиран в 47-о Народно заседание. Така новата антикорупционна комисия ще има проверяващи функционалности и ще може да апелира пред съд отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане по изпратени от нея преписки.

Предлага се новата комисия да се занимава само с предварителната защита и противодействието на корупцията при висшия ешелон от централната и локална власт. Установяването на спора на ползи при висшите длъжности и отнемането на нелегално добито имущество остават в прерогативите на друга комисия, по настоящия закон за КПКОНПИ, който също претърпява промени.

„ Борбата с корупцията по висшите етажи на властта в България не дава нужните резултати. Такава е общосподелената констатация както на обществото, по този начин и на интернационалните наблюдаващи. Една от основните аргументи за това са неубедителните следствия на това комплицирано събитие, в това число произлизащи и от компликации при доказването на корупционни закононарушения, както и съществуващите благоприятни условия за нерегламентирана интервенция в работата на проверяващите органи “, се споделя в претекстовете към законопроекта. 

Превенция и следствие

Две ще са главните посоки на работа на новата конструкция – превенция (чрез събиране и разбор на информация и предложение на реки) и откриване и следствие на корупционни закононарушения.

Изрично се изброяват закононарушенията, по които ще се работи, измежду тях: длъжностно заграбване, умишлена занемареност, подписване на неизгодна договорка, закононарушения по работа, рушвет, търговия с въздействие, както и такива, свързани с тях като изпиране на пари.

„ Основни последствия на тези закононарушения са вредата за публичния интерес, и най-много разрушаването на доверието в държавните институции “, се сочи в претекстовете.

„ Контингентът “ на комисията 

Работата на Комисията ще е ориентирана към висшия ешелон: народните представители, членовете на държавното управление, членовете на Висшия правосъден съвет, основният контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет, членовете на разнообразни регулаторни органи, управителните лица на разнообразни държавни организации и комисии, на изпълнителни организации, на организация „ Митници “, на Национална агенция за приходите, регионалните шефове, кметовете на общини. 

Съставът на комисията

Комисията ще е петчленна, със състав: двама, избирани от НС; един, назначаван от президента и по един, избиран от общите събрания на двете висши съдилища – надлежно Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

Председателят ще е на ротационен принцип с мандат от по една година, всеки член ще е ръководител. Общият мандат на Комисията е 5 година, без право на още един.

Членовете на Комисията трябва да имат най-малко 10 година юридически стаж

Решенията се вземат с болшинство от повече от половината от членовете, несъгласните имат право на изключително мнение, което се стимулира

Разследващите инспектори

Служителите на новата комисия ще имат оперативно-издирвателни и проверяващи функционалности, отделени в разнообразни дирекции. С оперативно-издирвателната активност ще се занимават чиновниците от досегашната КПКОНПИ, натоварени с такива функционалности.

С следствието ще бъдат натоварени проверяващи инспектори. Изискването към тях е да са магистри по „ право “ и да имат най-малко 10 година юридически стаж.

Те ще извършват следствие в случаите, при изискванията и по реда на Наказателно-процесуален кодекс, ще вземат решенията си по вътрешно разбиране, а горестоящите ръководители нямат право да им дават инструкции по следствията за съставянето на писменото им мнение или по какъвто и да е различен метод да се месят в тях. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР