Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Закон

...
Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Закон
Коментари Харесай

Правосъдното министерство предлага промени в НК за расистки и ксенофобски престъпления


Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване план на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, оповестиха от ведомството на формалната си фейсбук страница.

От министерството посочват, че задачата на измененията е да се отговори на формирана от Европейската комисия процедура за погрешно въвеждане от България в националното законодателство на избрани разпореждания от решение на Съвета на Европейски Съюз по отношение на битката с избрани форми и прояви на расизъм и ксенофобия чрез наказателното право, добавя Българска телеграфна агенция.

То дефинира общ метод в региона на наказателното право към избрани прояви на расизъм и ксенофобия, съответно във връзка с два типа правонарушения — расистките или ксенофобските изявления, подбуждащи към ненавист, и закононарушенията от ненавист, подбудени от расистки или ксенофобски предубеждения.

С плана за промени се вкарват по-тежки санкции и за други закононарушения с изключение на ликвидиране и телесни повреди, когато са осъществени по расистки или ксенофобски подбуди - похищение, незаконно отнемане от независимост, насила, закана, следене, засегнатост, опозоряване на набожен храм или надгробен монумент, незаконно заличаване или разваляне на непозната движимост, подбудителство към осъществяване на закононарушение и палеж, допълват от министерството.

Предвижда се също по този начин да се носи наказателна отговорност за обществено оправдаване, отказване или жестоко омаловажаване на сходни закононарушения, осъществено по метод, който може да сътвори заплаха да се упражни принуждение или да се сътвори ненавист против обособени лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, вяра, генезис, национална или етническа принадлежност.

От правосъдното ведомство допълват, че наказателна отговорност категорично ще се носи и за обществено оправдаване, отказване или жестоко омаловажаване на закононарушенията, осъществени по време на и по отношение на националсоциалистическия режим.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР