Министерството на правосъдието (МП) стартира информационна кампания, насочена към българите

...
Министерството на правосъдието (МП) стартира информационна кампания, насочена към българите
Коментари Харесай

МП: Социалните в чужбина действат, ако детето е слабо или мълчаливо

Министерството на правораздаването (МП) започва осведомителна акция, ориентирана към българите в чужбина, която да ги предизвести при какви условия органите на непознатата страна може да преценяват, че децата им са в риск и да наложат ограничения за протекция.

Ако детето е едва, или цялостно, в случай че има ниски оценки, в случай че е безмълвно, в случай че родителите му вършат кавги между тях, или не си заплащат постоянно наема, са единствено част от хипотезите, при които може да бъде признато, че детето е в риск.  

Мерките за протекция могат да бъдат разнообразни. Като се стартира от наблюдаване на детето от обществените служби и обвързване за посещаване и съвещания със експерти като лекари, педагози, психолози и се стигне до настаняване на детето и един от родителите в профилирано жилище при по-тежки случаи. Най-крайната мярка е извеждане на детето от фамилията, изяснява Министерство на правосъдието. И добавя, че всяка страна има свои лични правила за оценка на риска и потребността от протекция на дете. Но най-общо като риск се приема деяние или безучастие на родителя, което заплашва детето.

Министерството изяснява, че мотив за самодейността " Останете дружно "  са честите случаи в последните години на наложени ограничения за протекция от обществени служби в чужбина във връзка с българчета, живеещи там.

Изредени са дейности и държание, които могат да бъдат оценени като риск от обществените служби.

Рискове, свързани със здравето: Неявяване на наложителни профилактични прегледи. Пренебрегване на лекарски рекомендации и отвод от назначено лекуване. Сериозно заболяване на детето, което изисква характерни грижи – да вземем за пример сърдечно увреждане, потребност от диализа или трасплантация, синдром на Даун.

При сходни условия е допустимо под наблюдаване да се сложи освен болното, само че и здравото дете в фамилията.

Рискове, свързани с дома и фамилната среда: Непълнолетни родители или предстоящо раждане в многодетно семейство, сложено под наблюдаване на обществените служащи. Твърде малко жилище или жилище с недобри условия за живот. Честа промяна на адреса и обитаемоте места в границите на страната. Нередовно възнаграждение на наем и режийни разноски.

При малолетни родители е допустимо детето да бъде отнето от фамилията директно след раждането му.

Рискове, свързани с принуждение: Системни кавги сред родителите, или сред родителите и детето. Налагане на сурови санкции, удари, побой, дърпане на ръка или ухо, шамари. Незачитане волята и правата на децата в по-зряла тийнейджърска възраст – да вземем за пример да бъдат наричани с име, което не издава българския им генезис, или да поддържат сантиментални връзки с лице от друга раса. Употреба на алкохол и наркотични субстанции. Обвинения в упражнено домашно принуждение сред родителите – без значение дали са основателни, или не.

В доста страни жителите възприемат за собствен дълг да алармират неотложно управляващите, в случай че научат или виждат сходни прояви и условия, предизвестява Министерство на правосъдието.

Рискове в учебно заведение: Системни отсъствия от образователните занятия или неприятни резултати от образованието. Необичаен външен тип – да вземем за пример детето е прекомерно едва или прекомерно цялостно от възприетото в съответната държана. Занемареност. Наличие на физически белези, рани, изгаряния, следи от ухапвания – хипотеза за принуждение в фамилията.

Ако детето е прекомерно безмълвно и се изолира от съучениците си, или пък е прекомерно буйно и нападателно, това може да направи усещане на учебните управляващи.

Рискове, свързани със сигурността: Оставяне без контрол вкъщи, в колата или на улицата на дете до 10-годишна възраст. Извеждане на детето от страната без единодушието на другия родител. Отказ от контакт със обществените служби. Извеждане на детето от страната при към този момент почнала процедура по контрол или лишаване на родителските права. Отказ от настаняване в обществено жилище по наставление на локалните служби.

Ако съдът или обществената работа са наредили родителите да живеят разграничени, или единият родител да не вижда детето, нямате право на секрети срещи между тях.

Министерството поучава българите да потърсят консулските служби, които могат да им дадат надеждни електронни източници на информация за съответната страна. " Не разчитайте безусловно на информацията в интернет! Необходимо е да я потърсите непосредствено от определената страна ", предизвестява министерството.

Според Министерство на правосъдието, в случай че стартира процедура по контрол или лишаване на дете от фамилията му в непозната страна, най-добре е незабавно да се потърси локален юрист, експерт по фамилно право. Българското посолство или консулство може да даде лист на надеждни юристи за правна отбрана.

Партньори в акцията на МП са Министерството на външните работи, общественото министерство и Държавната организация за протекция на детето. От през днешния ден на техните уеб сайтове, както и на електронните портали на всички посолства и консулски служби на България, може да се откри информация за компетентността на органите и приложимостта на законодателството на непознатите страни, които могат да обиден деца, български жители, и упражняването на родителските права.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР