Министерството на правосъдието и на вътрешните работи, Националното бюро за

...
Министерството на правосъдието и на вътрешните работи, Националното бюро за
Коментари Харесай

МВР и МП подписаха меморандум за защита на пострадалите от домашно насилие

Министерството на правораздаването и на вътрешните работи, Националното бюро за правна помощ и адвокатските препоръки, към които действат Регионални центрове за консултиране, подписаха през днешния ден меморандум за съдействие и партньорство за навременна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение , оповестиха от двете министерства.

Подписването на днешния Меморандум демонстрира, че българската страна има воля, взаимодействайки си с адвокатурата, да позволи този толкоз тежък проблем в обществото , сподели министърът на правораздаването Крум Зарков. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев дефинира документа като значима и основна стъпка за взаимоотношение против домашното принуждение.

„ НБПП извършва от близо 2 години план „ Подобряване на достъпа до правораздаване на лица, живеещи под прага на беднотия със специфичен фокус върху дами, деца и ромската общественост “, финансиран от НФМ 2014-2021, по който една от дейностите е основаване на координационен механизъм на локално равнище за отбрана на лица потърпевши от домашно принуждение “, сподели ръководителят на НБПП Наталия Илиева. По думите й с помощта на дейното взаимоотношение на институциите в трите пилотни области по този план – Велико Търново, Варна и Стара Загора е изведена дейната роля на юристите при в началото консултиране на потърпевшите.

„ Това ни дава убеденост, че разгръщането на координационния механизъм на национално равнище ще даде ефикасен резултат за подкрепяне и отбрана на жертвите на домашно принуждение “, съобщи Илиева и добави, че меморандумът остава отворен за присъединение и на други държавни и неправителствени структури , имащи отношение към казуса.

Адвокатските съвет, от своя страна, разгласяват лист на дежурните юристи, профилирани в региона на домашното принуждение и дефинират от този лист юрист, който да съветва жертвата. Адвокатските препоръки обезпечават дежурен юрист при всеки сигнал от органите на Министерство на вътрешните работи за открито лице, потърпевшо от домашно принуждение, който отива на място в институцията, където се намира жертвата /РПУ, спешен център, здравно заведение или др./.

Органите на Министерство на вътрешните работи при нужда и в границите на законовите си пълномощия спомагат на избраните юристи за обезпечаване на отбрана на потърпевшите от домашно принуждение. На събитието участва и ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев , който съобщи, че триумфите на НБПП, измененията в Закона за правната помощ.

„ Много съм щастлив от тази самодейност, тя е добра стъпка и доста сериозна основа “ , съобщи вицепремиерът то публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите на вътрешния министър, единственият път за оправянето с този тип закононарушения е посредством общи дейности.

„ Трябва да ангажираме още институции, с цел да бъдем оптимално ефикасни. Ако притеглим и общественото министерство, и министерството на опазването на здравето, мисля, че този тежък проблем ще бъде решен. Можем да се поздравим, че през днешния ден вършим една значима, основна стъпка “, акцентира министър Демерджиев.

„ Сътрудничеството по този въпрос е от извънредно значение за ефикасната отбрана за жертвите “ , съобщи на церемонията министър Крум Зарков и заявява готовността на структурите на Министерството на правораздаването да работят интензивно за превъзмогването на обществено значимия проблем с домашното принуждение.

Меморандумът планува във всеки открит случай на разположение, потърпевшо от домашно принуждение, органите на Министерство на вътрешните работи да го осведомят за опцията да употребява безвъзмездна правна помощ и след изявено предпочитание да му спомагат за свързване с адвокатския съвет в съответното обитаемо място.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР